Bár a lengyel konyha PR-ja sokkal bénább, mint az olaszoké, vagy a franciáké, mi azért arra buzdítunk: menj bátran, és kóstolgass! Ne számíts kecses fogásokra és bisztrófalatokra, laktató és fűszeres ételekkel fogsz megismerkedni.
Pierogi: barátfüle, ravioli és pierogi, ezek nagyjából ugyanazt jelentik számunkra, tésztát mindenféle finomsággal töltve. A lengyel pierogit forró vízben kifőzve, vagy olajban sütve is megkaphatod, számtalan édes vagy sós kombinációban. A két legjellemzőbb ízesítés talán a krumplis és a káposztás. Nem kell vadásznod rá, Krakkóban helyi gyorséttermekben és kávézókban egyaránt megtalálod az étlapon.
Barszcz: újabb ismerős étel, a borscsként is ismerős céklaleves. A lengyel verzió nem olyan sűrű, mint az orosz, vékonynak tűnő leve azonban a benne lévő répáktól, fokhagymától, gombától és céklakvásztól (savanyított céklalé) nagyon is fűszeres! Eszik hidegen és melegen is, sőt néha a fentebb említett pierogit használják hozzá levesbetétként.
Zurek: a lengyel konyha másik fontos levese. Fehér kolbászos, rozslisszttel savanyított leves füstölt húsokkal és főtt tojással. Gyakorlott másnaposok már talán meg is érezték a tartalmas tálban rejlő lehetőségeket – és tényleg! Hagyományos megoldás a lengyel macskajajos napokra.
Vodka: a bölényfüves sztár Zubrowkát, a Belvedere-t vagy a Chopin-t nyilván nem kell bemutatnunk, de érdemes megkóstolni a Starkát is, amit hagyományosan Magyarországról származó boroshordókban érleltek, akár 10 éven keresztül.
Zapiekanki: ha már az italozás felmerült, jöjjön a krakkói éjszakák girosza, a lengyel melegszendvics. Nagydarab félbevágott bagettekre gombát, sonkát és füstölt sajtot halmoznak, mehet rá majonéz és ketchup. Pont ilyen egyszerű, mégis jellegzetes. Kb. 3-400 forintnak megfelelő zlotyért már megkaphatod a Kazmierzak utcáin.
Oszcypek: aluljárókban, az utcán, de leginkább Zakopanéban könnyen összefuthatunk messziről kiszagolható sajtárus nénikkel és bácsikkal. Ezek a kúp, csiga és briós alakú füstölt sajtok akár azonnal fogyaszthatók, de ha tovább akarod vinni a gondolatmenetet, próbáld ki a grillezett, dzsemmel megkent változatot is. Most csorog a nyálunk.
Krówka: régi ismerős, bennünket kiskorunkban ki lehetett volna kergetni a világból, bezzeg most, örömmel rágcsáljuk a kis karamelltéglákat.
Kompot: ne lepődj meg, ha Krakkóban az ebédedhez befőttet kapsz desszertnek, vagy ha kompótlé az üdítő. Ez feléjük teljesen szokványos. Ha rákívánnál, egy dolgot érdemes tudnod: a (polish) kompot kifejezés egyben egy heroinos drogkoktél neve is, úgyhogy óvatosan kérd hajnali háromkor félhomályos klubokban.
Obwarzanek: ha busszal, ha vonattal, ha repülővel érkezel, jó eséllyel a pereces lesz az egyik első dolog, amit meglátsz. Krakkónak egyszerűen része a perec, a perec ott van mindenütt. Rágcsálj el egyet csak úgy, vagy támogasd meg egy sörrel.
Sliwki w czekoladzie: az egyik kedvencünket hagytuk a végére, akit nem aljz fel a puha csokikrémes, csokiburokban lévő szilva gondolata, az szerintünk menthetetlen!