Amikor beköszönt a hideg, akkor kandalló híján a tűzhely felé vesszük az irányt: végre eljött az ideje a csodás házi pástétomoknak! Krémek mindenféléből, pirítós mellé.
Sütőtökpástétom
A sütés miatt kicsit időigényes, de lesznek itt még hosszasabb receptek is! Süsd meg a sütőtököt, sőt süsd túl egy kicsit. Amikor már elég pépes, törd össze villával (vagy botmixerrel, de mi bírjuk a rusztikus állagot). Adj hozzá apróra vágott lilahagymát, zúzott fokhagymát, és egy kis olívaolajjal elkevert curry-t, vagy ötfűszer keveréket. Pihentesd a hűtőben pár órát, ha van hozzá lelkierőd!
Olívás tapenád
Avagy egyszerű mártogatós olívarajongóknak. Szükséged lesz nagy fekete olajbogyókra, olívaolajra és kapribogyóra. Az arányok: kb. 40 nagy bogyóra jusson 2 evőkanál kapribogyó, és 4-5 evőkanál olaj – vagy mindennek a többszöröse, mi példátlan sebességgel tudjuk ezt a krémet is pusztítani. Keverj össze mindent, és turmixold át, de ne teljesen simára, a tapenád darabosan jó. Ha van kedved pimpelni, villával áttört szardella (vagy kiváltója, a szardellakrém), friss citromlé és fokhagyma nem árt neki.
Mascarponés vargányakrém
Olvassz fel egy kis vajat, és dobd rá az apróra vágott gombát. Borsozd meg, várd ki, amíg elpárolog a leve, majd miután kihűlt, keverj hozzá sajtkrémet vagy mascarponét (mehet fele-fele arányban is). Működik másféle gombákkal is, de légyszi ne a halálosan unalmas csiperkét válaszd, vannak még szuper gombák az erdőben a piacon!
Vöröslencse pástétom
8-10 percig főzzük a vöröslencsét kb. kétszeres mennyiségű vízben. Ha megpuhult, sózzuk, borsozzuk, dijoni mustárt keverünk hozzá (100 g lencsénként kb. 2 kávéskanálnyit). Turmixoljuk össze, apróra vágott lilahagyma, vagy zúzott fokhagyma mehet még bele, de anélkül is szuper. Készülhet sima lencséből is, de azt be kell áztatni egy nappal főzés előtt.
Unicumos májkrém
Házi májkrém a kedvenc gyomorkeserűddel, ami lehet persze Jäger, Unicum és Hubertus is, de a konyak sem rossz irány. Kulcsa a feleseken túl a jóféle zsír, a máj -naná- és a fokhagyma. Tökéletes gasztroajándék is lehet, feltéve, hogy marad belőle. Receptünk itt.
Tormás csülökkrém
Maradék -vagy épp külön erre a célra beszerzett- füstölt csülköt aprítunk fel, és összekeverjük vajjal, tormával, villával összetört főtt tojással. Sózzuk, borsozzuk, tejföllel vagy majonézzel lágyíthatjuk, ha szükséges. Háborgó lelkiismeretünk megnyugtatására a pirítóst zöldségcsíkokra cserélhetjük.
Padlizsánkrém
Tökéletes padlizsánkrém receptje majdnem mindenkinek van, és szinte mind különbözik, de abban mégis szinte teljes az egyetértés, hogy a nyílt lángon sült, füstös padlizsán a legjobb alap. Nemcsak a nyári grill, de az otthoni gázláng is alkalmas a sütésre. Szúrd fel egy nagy villára a padlizsánt és tartsd a lángba – ha hólyagos-fekete a héja, akkor lesz jó. Az összetört sült padlizsánt olívaolajjal, citromlével, mustárral, majonézzel, hagymával, fokhagymával és ezek tetszőleges kombinációival ízesítheted.
Fetakrém
Törjünk össze fetát villával és keverjük össze sűrű joghurttal (gyrososoknál, Culinarisban, Ázsia boltban kapható), sült paprikával, fokhagymával és apróra vágott szárított paradicsommal. Friss chilivel, vagy chilipasztával lehet kraftosítani, tálaláskor olajbogyóval, olívaolajjal díszítheted.
Hummusz
Készülhet előző este beáztatott főtt csicseriborsóból, vagy összetört konzervborsóból: olívaolajjal, fokhagymával, római köménnyel és -ha van- tahinivel ízesítve. Kevés citromlével meglocsolva pirítóssal vagy pitával, zöldségekkel isteni!
A végére egy kvázikoleszos megfejtés: a paradicsomos pesztót -hóvégén a befűszerett paradicsomkockákat, urambocsá fűszeres sűrített paradicsomot- keverd össze tonhalkonzervvel. Ha olajos pesztód van, akkor válaszd a sós vízben eltett halat, de ha nyers paradicsommal dolgozol, mehet a hal-olaj, a haltesteket pedig ahogy a fentiekben; villával törd, ha szereted a darabos pástétomot, és turmixold inkább, ha a homogén, lágy krémeket bírod jobban.
Van kedvenc pástétomotok, zöldségkrémetek?