Bors, Dobozka, Dynamobake, Dzsem, Epic, Halkakas, MÓKA, Szendzsó, Tamp & Pull, 2Spaghi. Ismerősek? Közös bennük, hogy tulajdonosaik gondoltak egy nagyot, és saját lábukra állva, saját koncepcióval nyitottak egy helyet. Olyan helyet, ami kedves, kicsi és mindenek előtt megfizethető.
Finom ételek, italok, barátságos hangulat, egyedi kínálat és ötlet, viszont hatalmas lelkesedés: ez vár, ha a következő 10 vendéglátóhely egyikére betérsz. A hitelességet pedig a tulajdonosok személye garantálja, akik szívvel-lélekkel teszik a dolgukat, és tényleg az a céljuk, hogy az ide betérők mosolyogva távozzanak. Sőt, itt azon sem kell meglepődni, ha ők maguk szolgálnak ki, elvégre a munkájuk a szenvedélyük. A következőkben elmesélik, miért döntöttek amellett, hogy az alkalmazotti státusz után valami újat, egyedit hoznak létre, és a nehézségek ellenére a saját lábukra állnak. Mi reméljük, hogy a romkocsmák után ezek a helyek is Budapest egyediségét erősítik.
Gyere, tarts velünk, és fedezd fel Budapest újdonsült színfoltjait, sőt, ha szerencséd van, kóstolót is nyerhetsz. Nehéz lesz dönteni, mert csak egyet lehet választani! (Játék a Facebook oldalunkon és a cikk végén)
Kérdések:
1. Mit csináltatok azelőtt, mielőtt ezt csináltátok volna? Miért döntöttetek úgy, hogy saját helyet alapítotok?
2.Mi a hely profilja, és mi a kihagyhatatlan fogás?
Nyeremény: Bringás menü biciklifújással, tejeskávé és croissant
1. Én (Acél Réka) a tévés-rádiós műsorvezető voltam gyerekkoromtól, aztán 3 évig Madridban éltem. Azzal jöttem haza, hogy tinédzserkori álmomat szeretném megvalósítani, azaz szeretnék egy kis reggeliző helyet nyitni Budapesten, főleg Pesttel számoltam. Aztán jött Matyi (Majthényi Matyi), aki sok mindent csinált már az életében. Volt bringafutár, bicikliépítő, vitorlavarró, vitorlázó (nyáron a fiftyfiftyvel megnyerte a kékszalagot, és megdöntötte az 57 éves csúcsot) na meg plakátfiú. Ő mutatta nekem ezt a helyet, ahova ő a szuterénbe bicikliműhelyt álmodott, és megmutatta nekem a pincével együtt járó utcai sarokfrontot, amibe rögtön beleszerettem, hiszen hatalmas ablakaival a bicikliút mentén szerintem kávézónak született. És jó, hogy Budán van, hiszen fel kell lendíteni az életet itt is!
2. A Módszertani Kabinet, röviden Móka kávézó egy reggeliző, ebédelő, uzsonnázó hely, ahol szendvicseket (kontakt grillünk és klasszikus NDK-s party grillünk is van), igazi francia croissant-t, bagettet, salátát árulunk, házi sütiket és muffinokat, isteni kávék és teák mellett. Esténként pedig egy pohár bor vagy sör mellett a galérián lehet nagyokat beszélgetni nálunk. Bringásoknak külön menünk is van! A házi zakuszkát ne hagyjátok ki! Én csináltam!
Plusz extra: közösségi bakelitezés! A Mókában bakelitről szól a zene, bárki felrakhatja a kedvencét, válogathat itt nálunk, vagy elhozhatja otthonról a saját lemezét és itt meghallgathatja.
Nyeremény: Téli bőségtál és egy üveg választott bor
1. kérdés: Én (Nagy Gergely) multiharcos voltam 5 évig. A könyvelésen kezdtem, aztán mindenféle projektek keretein belül beutaztam Európát, Kínát és az USA-t. Amikor a projektek és utazgatások után visszakerültem egy kontrolleri székbe (napi 10 óra excel), akkor rájöttem, hogy én ezt már nem akarom, mert nem nekem való, és egy két barátommal összeraktunk egy „borozóra valót”. A társamat, Kóczán Károlyt is még a multis időszakból ismerem, egyből benne volt az ötletben. Mondhatnám azt is, hogy mindenemet feltettem egy régi álmomra, de kicsit giccsesen hangzik (de így van:), és nem bántam meg!
2. kérdés: A hely profilja a tapasok, fröccsök, koktélok, blues zene, mindez hatalmas szolnoki vendégszeretettel körítve 🙂 Kihagyhatatlan fogás szerintem a „Bongyorka” nevű bodzás-mentás fröccs, ami úgy került fel a menüre, hogy meg sem kóstoltuk, mégis a legnagyobb sikert aratja. De a többi 7 ízes fröccsöt is érdemes kipróbálni, vagy egyszerűen csak egy kisfröccsöt, mert kizárólag minőségi, ám olcsó borokkal dolgozunk!
Nyeremény: Reggeli: frissen facsart narancslé + lazacos bagel + caffe latte + croissant
1. Korábban mind a ketten szakácsként és konyhafőnökként dolgoztunk én (Soltész Zsolt) 19 évig, Horváth Zsolt 6 évig. 2010 végétől elkezdtünk komolyabban foglalkozni egy saját hely nyitásának gondolatával, hogy ne függjünk senkitől, és végre a saját magunk urai legyünk!
2011 júliusában pedig meg is nyitottunk a Frankel Leó úton.
2. A fő profil a reggeliztetés, reggeltől zárásig készítjük a reggeli ételeket és italokat.
A sláger a lazacos bagel, a különböző omlettek, a csirkés wrap és természetesen a bundás bagett snidlinges tejföllel és házi füstölt sonkával!
Nyeremény: A nyertes 3 barátjával együtt részt vehet egy kis kávékostolón, ami fejenként tartalmaz egy csésze filterkávét, egy cappuccinót és egy eszpresszót (időpont-egyeztetés szükséges!)
1. Molnár Attilának köszönhető, hogy belevágtunk az egészbe. Ő egy nagy külföldi érdekeltségű kávézólánc üzemeltetési managere volt, emellett négyszeres magyar barista bajnok, és a 2009-es atlantai vb 6. helyezettje. Én (Török Ádám) kávés cégnél dolgoztam baristaként, területi képviselőként, emellett 2010-ben én nyertem meg itthon a latte art bajnokságot, és sok más versenyt is jó eredménnyel zártam. 🙂 Attilával közösen elkezdtünk kávés megmozdulásokat szervezni a Tátra utcai oktatótermünkben, a Doggee Barista Boxban, ami nagyon picinek bizonyult az ilyen jellegű kóstolókhoz, házi versenyekhez, így hát elkezdtünk gondolkodni mi legyen. A szakmabeli emberek szintén sokszor hangoztatták, hogy szívesen kávéznának nálunk sűrűbben, így hát nekiálltunk keresgélni szimpatikus hely után, és végül ebből lett a Tamp & Pull Espresso Bar. A kávézót saját kezűleg építettük, minden elképzelés, ötlet általunk lett megálmodva és megvalósítva is.
2. A hely fő profilja a kávékávékávékávékávékávékávé. 🙂 Tudatosan nincs kóla és a többi, csak limonádé, szörpi, egy-kétféle süti, joghurt és szendvics várja vendégeinket a kávé mellett. Minden hónapban más és más a kihagyhatatlan fogás, mivel havonta váltakoztatjuk a kávékínálatot, a pörkölt kávészemeket és különleges kávékoktéjainkat is.
Nyeremény: 2 kis menü választható levessel és szendviccsel
1. Mindketten séfek voltunk különböző éttermekben, ahol a bisztró stílust képviseltük némi fine dining beütéssel megspékelve. Én (Lipher Tamás) 20 éve, Gyuri (Rethling György) 15 éve dolgozik a vendéglátásban és imádjuk-szeretjük, bár nem könnyű foglalkozás. Több Michelin csillagos étteremben (a legkomolyabb a salzburgi Hangar-7 volt, ami 18 Gault Milleau pontos a maximális 20-ból, tehát a világ legjobb éttermeinek egyike) sztázsoltunk Európa-szerte, és mindenhol tanultunk sok új dolgot. Azért döntöttünk saját hely megnyitása mellett, mert elegünk lett a nem hozzáértő főnökökből-tulajdonosokból, illetve a mai magyar vendéglátás inkorrektségéből. Így most azt csináljuk, amit szeretünk, csak épp a saját magunk főnökei vagyunk. Aránylag ritkán ba.. inkább szúrjuk le magunkat, és egy szóval jellemezném a helyzetünket: FREEDOM 🙂 !
2. Boldogan főzünk a kedves vendégeinknek, és ezt Ők érzik az ételeken keresztül. A hely profiljába a különleges ízösszetételű levesek tartoznak elsősorban, amiket naponta szezonalitásnak megfelelően változtatunk. Ezen kívül 6 féle grillbagett közül lehet választani, ezek is kreatív ízkombinációkban készülnek, és mindegyiket fantázianévvel láttuk el, pl. Thai Massage (zöld csirke curry-vel töltve), Braindead (sertésvelővel-jalapeno paprikával töltve), Májky Way (konfitált kacsamáj, karamellizélt hagyma, francia magos mustár). Ezeken kívül 6 féle kreatív házi szörpünk van, a két legextrémebb a korianderes meggy és a csilis jaffa. Házias desszertjeink is vannak, mint például az almás pite torta vanília fagyival. 3 féle napi tésztánk van, amit szintén rendszeresen változtatunk.
A kihagyhatatlan menü a kókuszos-csilis sütőtökkrémleves és a French Lady Baguette (rozmaringos lilahagyma lekvár, fűszeres csirkemell, Eidami sajt).
Nyeremény: Páros Dzsem menü
1. A vállalkozás megalapítás előtt mindketten (Nagy Katalin, Bartyik Gabriella) hét évig a reklámszakmában dolgoztunk. A vendéglátás mindig közel állt hozzánk és régóta dédelgettünk egy olyan koncepciót, mely 2010-re érett meg annyira, hogy ott mertük hagyni a biztos szakmát és megélhetést. Sokak számára döntésünk ugrásnak tűnt a semmibe, de nekünk egy álom megvalósulását jelentette minden kockázatával, veszélyével együtt. Egy év után sikerült olyan stabil üzletmenetet és vendégkört kialakítani, melynek köszönhetően tavaly egy második Dzsemmel bővültünk.
2. Alapvetően pékség és reggelizőhely vagyunk, ezért péksüteménykínálatunk különlegessége 10 féle croissant-unkban rejlik, de ki kell próbálnotok bagel szendvicseinket, salátáinkat is. Az igények ismeretében mára a meleg ebéd biztosítása is fontos számunkra, ezért forró krémlevessel és egészséges második fogással készülünk.
Mi az, ami kihagyhatatlan? Rendelj nálunk Dzsem menüt, mely ropogós croissantból, vajból és tetszés szerint válaszható dzsemből, illetve zamatos kávéból áll. Várunk szeretettel!
Nyeremény: A nap tésztája, valamint friss házi tészta 2-3 személyre az otthoni vacsorához
(Mivel a fiúk nem tudnak magyarul, a következő válaszokat angolról fordítva olvashatjátok.)
1. A 2Spaghi éttermet hárman alapítottuk, három jóbarát Milánóból: Matteo, Jacupo és Alessandro. Matteo, aki nálunk a „Pastaio” (pasta-készítő) már dolgozott korábban is ebben a munkakörben és imádja a tésztákat, szóval ő győzködött minket, hogy próbáljuk ki a tradicionális, frissen készített tésztákat Olaszországon kívülre vinni. Pár hónap alatt meggyőzött minket! Akkor már sok jó barátunk volt itt Budapesten, és nagyon megszerettük a várost, szóval arra gondoltunk, miért ne próbáljuk ki először itt? A lényeg, hogy ha szereted a főztöddel boldoggá tenni az embereket, akkor tedd ezt minőségi alapanyagokból, egyszerű, természetes, hagyományos módon. Így készül a mi friss tésztánk! És ez a mi küldetésünk, mosollyal megspékelve, jó hangulatban.
2. Tészta-bárként definiáljuk magunkat. Igaz, hogy Budapesten rengeteg jó olasz étterem van, de mi nem érezzük magunkat egy megszokott étteremnek. Szóval nincsenek pincérek, nincs igazi teríték, nincs menünk sem. Csak a tészta és mi! Szerintünk ez mindenkinek tetszik, és az áraink is nagyon versenyképesek, az éttermi árakkal összehasonlítva. Csak olasz durumlisztet és természetes, friss alapanyagokat használunk, ezekből több különféle tésztát készítünk (egyszerű, tojásos, színes, ízesített) minden nap tradicionális olasz szószokkal, 2-3 fajtát naponta. Lehet helyben fogyasztani, – mivel a Gozsdu udvarban vagyunk, sokan ülnek be kész tésztákat enni – vagy egyszerűen csak elvinni a friss tésztát, amit otthon megfőzöl – ha akarod, szószt is adunk hozzá.
Hogy mi a specialitásunk? A tésztában pont az a jó, hogy csak a fantáziád szabhat határt! Ajánlom a raviolit különféle töltelékekkel, például a kakaós raviolit mogyorós töltelékkel, a színes tésztákat (bazsalikommal, borssal, borral színezzük), kötelező nálunk a lasagne, de szezontól és Matteo kedvétől is függ, hogy melyik nap mivel lepjük meg a kedves betérőt.
Nyeremény: 2 Fish & chips
1. Hárman hoztuk létre a helyet, a barátom, Tóth Róbert, a barátnőm, Kóbor Kriszti és én (Lévai Zsuzsanna). Robi földmérő volt, Kriszti HR-es, én meg marketinges a PORT.hu-nál. Igazából az én ötletem volt, régóta vágytam már egy kis bisztróra, de soha nem volt bátorságom meglépni. A koncepció pedig egy családi dolog nálam, apukám egy halgazdaságot vezet, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy vajon miért csak 2-3 féle ételt készítünk magyar halakból. Itt már volt egy olyan pont, ami egy piaci résnek tűnt, korszerűen, izgalmasan gyorsan adni halat.
2. A hely profilja, ugye a hal! 3 kifejezett specialitásunk van: a harcsagyros, a fish & chips és a halburger. Szerintem mindegyik kihagyhatatlan.
Ha mozgóképben is érdekel, milyen a Halkakas, nézd meg ezt a videót!
Nyeremény: 3az1ben ebéd: 1 zöldséges lepény + 1 választható süti + 1 választható kávé/ tea/ szörp
1. Én (Borogdai Bea) 10 éve dolgozom a turisztikai életben (szálloda, idegenvezetés). A legtöbbet alternatív, kerékpáros városnéző túrák vezetésével töltöttem, dolgoztam Portugáliában is a kerékpáros turizmusban, és éltem Lengyelországban is, tehát sok a külföldi behatás. 2 éve fejeztem be egy cukrászsulit, hogy nyithassak egy ilyen helyet, ahol helyben csináljuk a kézműves ételeket. Főleg a reggelire fókuszálunk, meg a nagymama sütije életérzésre. Emellett cél az is, hogy egyfajta turista infoközpontként is működjünk a bringabérlés révén, mert vérbeli idegenvezetőként önkénytelenül is ontjuk az olyan hasznos információkat, amik sokszor nincsenek az útikönyvekben. A csapat többi tagja is sokat járt, élt, tanult külföldön (Svédország, USA, Anglia, Ausztria), mind nagy bringások vagyunk. Sára a Dynamobake mellett svéd-angol tanár, Ági pedig angol-magyart tanít és idegenvezető.
2. Sütiműhely, kávézó és bringabérlő egyben. Árulunk kézműves édes és sós süteményeket, idény szerint, lehet itt reggelizni 8-tól, vagy munkából hazafele venni valami kényeztető házi sütit, ezért zárunk este 7-kor.
Profilunk a kerékpárkölcsönzés, ahol a minőségen a hangsúly, mind a gépek, mind a kiegészítők és a szolgáltatásnyújtást tekintve. Odafigyelünk az igényekre: vannak családbarát bringás bérlési csomagok, többféle vázméret, kerékpáros térképek, túratippek nemcsak itthonra… és még: reggeli csomag 8-11-ig, ebéd menü 11-3-ig (alapvetően egy zöldséges lepény (quiche), süti és kávé), gluténmentes sütik, laktózérzékenyeknek mandulatej, gyógyteák, a sütikben nincs semmi buhera (adalékanyag vagy mesterséges cucc), a croissant-t is mi hajtogatjuk.
És persze elvitelre is vehető minden, illetve megrendelésre készítünk és ki is szállítunk sütiket.
Kihagyhatatlanok? Saját kedvencem: a kardamomos keksz (mennyien omlós, semmi tojás, csak tisztított vaj), zöldteás keksz (nemcsak gyönyörű zöld, hanem egy nagyon frissítő, nyers íz), Sára kedvence: mákos-citromos és a bögrés-morzsás vanília sodóval (crumble), Ági kedvence: répatorta és a házi levendulaszörp.
Nyeremény: 2 db DOBOZKA mellé egy-egy üdítővel
1. (Weiszgerber Ágota): Eddig is éttermesek voltunk. Csak egy NAGY éttermet csinálunk már 13 éve, ahol sajnos nem engedhetjük meg magunknak ezeket a baráti árakat. Azért vágtunk bele, mert sajátos elképzeléseink vannak a vendéglátásról. Mi úgy gondoljuk, hogy miután minket megismertél, azután eszel a főztünkből, így nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy közvetlen, baráti hangot üssünk meg veled. El kell hinned nekünk ugyanis, hogy finomat főzünk és figyelünk rád.
2. Nálunk annyi dolgod van, hogy a DOBOZKÁDBA szedj mindazokból az ételekből, ami neked aznap éppen szimpatikus. Minden nap legalább 5 fogásból válogathatsz kedvedre, annyit, amennyi csak belefér a DOBOZKÁDBA. Szerintünk ez 650 forintért kihagyhatatlan.