A hőség miatt nincs kedved sokáig a konyhában pepecselni, de nem akarod szendvicseken átvészelni a nyarat? Összegyűjtöttünk pár finom ételt, amik nemcsak kalóriában, de az elkészítés módjában is könnyűek.
Meleg kecskesajtos kenyérkorong pirított lilahagymával
Két szót mondunk, amitől tuti beindul a nyálelválasztásod: PIRÍTOTT HAGYMA. Ez a finom, tíz perc alatt elkészíthető vacsi a kertben vagy az erkélyen fogyasztva az igazi! Nem kell mást tenned hozzá, mint 2 tk. vajon erős lángon megpirítani a lilahagymát, egy kis balzsamecetet összekeverni olívaolajjal, tört fokhagymával és sóval, és rácsurgatni egy kis rukkolából, madársalátából és bébispenótból álló salátamixre. Fogj 4 szelet kenyeret, és 1-1 tk. vajon pirítsd kicsit meg őket, majd egy pohárral szaggass belőlük korongokat. Dobj a kenyérre 4 dkg kecskesajt szeletet, és dugd be a 200 fokos sütőbe pár percre. Ha kész, koronázd meg a pirított hagymával, és a salátamixszel együtt tálald. Ugye, hogy nem is olyan ördöngős?
Cukkinipörkölt
Vacsorára pörkölt? Őrültség! Kivéve, ha egy szuper könnyű cukkinis változatáról van szó. Kockázz fel 15 dkg cukkinit, és egy kevés vajon vagy margarinon pirítsd meg. Erre önts 3dl vizet, és dobj bele 2 db pörköltszaft ízesítőt. Facsarj bele egy citromot, gazdagítsd 4 szál apróra vágott petrezselyemzölddel, végül sűrítsd be az egészet 0,5 dl főzőtejszínnel, és rotyogtasd mindössze 5 percig. Ezután a pörkölt után garantáltan nem fogsz forgolódni éjszaka.
Frittata
A lusta napok reggelije vagy éppen vacsorája. Darabolj össze pár zöldséget, ami a hűtőben van (mi általában paradicsomot, paprikát, pepperónit és hagymát teszünk bele), dobd egy serpenyőbe, és pici olajon fonnyaszd meg. Verj fel 3-4 tojást, és öntsd nyakon a zöldségeket. Majd tedd be az egészet a 180 fokra előmelegített sütőbe. Végül, nagyon fontos, sütőkesztyűvel szedd ki a sütőből, és tálald fatálon. Kolumbusz tojása!
Krémes, részeges lazac
Ritka látvány egy részeg hal a Balaton-parton! (Emberekből viszont annál gyakoribb látvány…) Nem kell hozzá más, mint 15 dkg füstölt lazac apróra vágva, 0,5 l tejföl, 3 ek. apróra vágott snidling, 2 tk. száraz fehérbor és egy csomó zöldfűszer ízlés szerint. Egyszerűen keverd össze ezt a sok hozzávalót, és tedd egy órára a hűtőbe. Tálalás előtt piríts kifli karikákat, és ezekre kend rá ezt a verhetetlen finomságot. Azt ugye mondanunk sem kell, hogy a maradék bort kortyolgasd el hozzá?
Nyári saláta csirkemellel
Ennél a salátánál már csak a cipőfűzőnket nehezebb bekötni. Végy egy kis jégsalátát, rukkolát, paradicsomot, uborkát, olívabogyót, camembert sajtot, pirított napraforgómagot és egy párféle paprikát, vágd fel, keverd össze, öntsd le egy kis olívaolajjal, a tegnapi maradék csirkemellet darabold fel, keverd hozzá, és tá-dááám: kész is a vacsora. Ráadásul ezt a hardcore fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják!
Gazpacho
Melyik hangzik jobban: áthívni a haverjaidat egy paradicsomlevesre vagy egy gazpachóra? Ehhez a spanyol hűsítő finomsághoz nincs szükséged sok mindenre, csak 40 dkg paradicsomra, 1 db paprikára, vöröshagymára és uborkára, zöldséges ételízesítőre, egy kis fokhagymára, olívaolajra és borecetre, na meg a tegnapi megmaradt zsemlénkre. Forrázd le a paradicsomot és hámozd meg, aprítsd fel a többi zöldséget, és a díszítő elemeken kívül mindent turmixolj össze a fokhagymával, borecettel, az olajjal és az ételízesítővel. Ezt öntsd fel kb. 7-8 dl vízzel (ne legyen túl folyós), és hagyd hűsölni egy kicsit a hűtőben. Addig vágd kockára a tegnapi zsemlét, egy kis vajon pirítsd meg, majd közvetlenül evés előtt szórd bele a levesbe, hogy jól nézzen ki, és ne ázzon fel a zsömle szottyosra. ¡Olé!
Zöldség-joghurt
Ha van gyümölcsös joghurt, akkor zöldségesnek is lennie kell! Nem kell más hozzá, mint 1 nagy sárgarépa, egy fél kígyóuborka, egy fél fej vöröshagyma, 3dl natúr joghurt és 1 db tyúkhúsleveskocka. Aprítsd fel a zöldségeket, a leveskockát oldd fel egy kanál forró vízben, és keverd hozzá a joghurthoz, ezzel öntsd nyakon a felaprított zöldségeinket. Aki a hagymát nem szereti nyersen, akár meg is párolhatja előtte. Tálald gusztusos kis pohárkákban, hogy valóban joghurt feelingje legyen.
Sült krumpli tallérok salsa szósszal
Imádjuk a sült krumplit, de azt a rengeteg olajat, amiben meg kell sütni, már kevésbé. Azonban ha vékony karikára vágod a meghámozott krumplit, és egy sütőpapíros tepsibe teszed, majd cikkcakkban nagyon kevés olívaolajat öntesz rá, isteni krumpli tallérokat tudsz készíteni! Készíts hozzá házi salsa szószt, amihez nem kell más, mint: 250 g konzerv paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1db vöröshagyma, 1 db chilipaprika, koriander, zöldfűszerek, egy kis olaj és egy lime leve. Ezt mind vágd fel, keverd össze, és már tolhatjátok is. TV mellé – főleg most vb időszakban – ideális.
Pármai sonkás-rukkolás szendvics
A rusztikus bagettek olyan csábítóan kínálgatják magukat a boltban, hogy sokszor anélkül is vennénk, hogy előzetesen terveztük volna. Ha viszont már bekerült a bevásárlókosárba, vegyél hozzá egy kis rukkolát, paradicsomot, egy kis pármai sonkát és pár szem olívabogyót, dobálj bele mindent a félbevágott bagettekbe (a sajtmániások egy kis sajttal is fokozhatják az élvezetet), és egy hűsítő limonádé mellett falatozzátok el az erkélyen. Mennyei, nem igaz?
Felnyársalt csirkefalatkák mediterrán módra
Ha már a nyár közepén nagyon elvágyódsz nyaralni egy mediterrán országba, de még nem vetted meg a repjegyedet (főleg ha elkövetted a szabadságolós alaphibákat), búfelejtőnek készíts felnyársalt csirkefalatkákat mediterrán módra. Nem kell hozzá más, csak 40 dkg csirkemell filé, amit a kerti fűszeres MAGGI Szaftos csirke steak alappal pillanatok alatt roppant könnyen megsüthetsz, majd felkockázod és kis fém nyársra húzod. Mellé grillezhetsz gombát, paradicsomot, cukkinit, és a finom falatok mellé elkortyolhatsz egy alkoholmentes Mojitot vagy akár egy könnyed spanyol bort. Éljen a nyár!