Süt a nap, a gyümölcsös standok tele szőlővel, áfonyával, málnával, barackkal, körtével, mi meg alig tudjuk eldönteni, mit süssünk belőle. Íme 10 isteni őszi édesség, úgyis jön a hétvége!
Tarte tatin, vagyis fordított gyümölcstorta. A francia édesség csodája a gyümölcs és a karamellizálódott cukor. Nem lehet róla lekattanni, mi ilyenkor alma helyett körte szeletekkel csináljuk. Gyenge pontja a megfordítás: béleld ki a tortaforma vagy sütiforma alját alufóliával, így a megfordítás után könnyű lesz leszedni. Ja igen és: hirtelen mozdulatok! Bevált recept.
Áfonyás-túrós rétes. Aki ügyes, csinálhat házi rétestésztát, mi maradtunk a boltinál mert egyszerűbb megvenni és mindig beválik. A réteslapokat olvasztott vajjal és tejföl keverékével ragasztottuk össze (3 lapot rétesenként) és ugyanezzel a keverékkel kentük meg a rétes tetejét. Vigyázat: az áfonya rengeteg levet ereszt, mindig rakj bele kicsivel kevesebbet, mint szeretnél, különben elázik a rétestészta.
A legegyszerűbb áfonyás piskóta. Olyan egyszerű, hogy a leírása is pár sor, pár percet kell csak vesződni vele, aztán napokig finom. Bevált recept.
Áfonyás amerikai palacsinta. Már írtunk róla a 10 tökéletes napindító reggeliben, de innen sem maradhat ki. Ami kell hozzá: 190 g liszt, egy evőkanál sütőpor, egy kis só, egy tojás, egy evőkanál cukor, 3 deci tej, egy kis vaj. Ha kész, mehet rá juharszirup, a porcukor és az áfonya! Az édes szirup és a palacsintatészta tökéletesen megágyaz a bogyók kicsit savanykás ízének, isteni lesz.
Almarózsa, baracklekvárba tunkolva. Úristen, ennél szebb sütemény nem nagyon létezik, és nem érdemes megijedni: egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. A fahéj fontos összetevő, mi baracklekvárba mártogatjuk, jó porcukrosan. Bevált recept.
Szilvás gombóc. Gyermekkorunk alap desszertje természetesen nem maradhat ki, de ellene mondunk a menzának: ki a magokkal! Nem volt kiábrándítóbb élmény az iskolai étkeztetésben, mint azok a hülye magok! Bevált recept.
Szeder crumble. Még egy pofonegyszerű édesség, amiben a sokak számára még ismeretlen szó egyáltalán nem egy kivitelezhetetlen cukrásztechnikát takar. Tulajdonképpen az első crumble után csak ezt akarsz majd csinálni, annyira meggyőző. A sütőbe rakható szuflé forma az egyetlen, amit egy átlagos konyhába pluszba be kell szerezni hozzá. Bevált recept.
Millefeuille, málnával vagy szederrel. A neve kimondhatatlan, francia és biztos, hogy nehezebb, mint a tarte tatin, de nem lehetetlen. Bevalljuk, ezzel még mi is szemezünk, de ami ilyen istenien néz ki, azt egyszerűen meg kell tanulni. Recept és leírás.
Fügés mandulapite. Az Ízzel-Lélekkel a New York Times-tól lesett el egy fantasztikus sütireceptet, ami fügeimádóknak kötelező. Recept itt.
Málnás omlett. Nekünk a képviselőfánk jut eszünkbe erről, ilyen lehet, amikor a mennybe jut: habos, finom, porcukorral a tetején.