Vannak, akik ébredés után kapásból tettre készek és van a lassan ébredők népes tábora, akik fél óráig még nyitott szemmel alszanak. Tapasztalatunk szerint utóbbi csapat egy kisbabával a karján / tipegőssel a térdén sem nagyon változik meg. A Nekünk Bevált mamiblog vendégposztja.
Kedves bögrék fölött ébredező anyukák, nektek ajánl 10 egyszerű reggelit a Nekünk bevált blog, amiből bármelyikre rábökhettek fél szemmel is. De még egyszerűbb sorban menni a recepteken, így 10 reggelre le van tudva a „Jajj, ma mit adjak neki? Mi is volt tegnap?” para. Variálni ér.
Tejberizs
Kezdjük a hetet a legnehezebbel! – elvégre egy odakozmálás nélkül elkészített tejberizsnél nem kellhet nagyobb löket az „anyabizalmunknak”. 1 bögre rizst 4x annyi hideg tejben, lassú tűzön15 percig főzünk. A vége felé személyes jelenlétet és gyakori keverést kíván. 1 zacskó vaníliás cukorral, fahéjjal ízesíthetjük (hedonisták még pár kanál cukorral, menő anyukák igazi fahéjrúddal és mézzel csurgatják meg a tetejét). Rám egyik se igaz 😀
Tojáslepény zabkorpával
A klasszikus tojásrántotta egyszerűségével vetekszik. 1 db tojást 1 evőkanál zabkorpával dúsítunk, reszelt sajtot, petrezselymet keverünk hozzá. (Ha van egy fél paradicsom, egy-két szem olivabogyó, akkor eladhatjuk „olasz előételként” is a baráti körben, nekünk bevált 😉 ) Először megsütjük az egyik felét, kis serpenyőben egy tányérral lefedve a tetején, hogy laposra süljön. Majd ráfordítjuk a tányérra a serpenyőt és onnan visszacsúsztatjuk a lepényt, hogy a másik fele is megsüljön. Csini szeletekre vágjuk. Ennyi.
Minimelegszenyó
Ha anya melegszendvicset eszik reggelire, akkor felesleges bepróbálkozni bármi mással a gyereknél. A kislegény verzióba már jár egy-két vékonyka karika házikolbász is a sajt mellé. „Csak az íze végett!” – ahogy nagymamám mondaná. (Nem reform, de legalább „igazi”…).
Zabkása aszalt gyümölcsökkel
Egészséges energiabomba – ha már előző nap beficcent a kolbász 😉 . A zabpehellyel az a helyzet, hogy jófélét kell venni belőle, mert különben tele van a héjával, amit aztán úgy köpködhetünk ki, mint a focimeccsen a szotyi héját. A jó zabpehely hideg tejben, forrás után krémesre fő. A gyümölcstől meg még édeskésebb lesz. És igen, valószínűleg egyenként fogja a csipesz ujjacskáival kiszedegetni őket, mert úgy finomabb.
Banán lepény
1 tojást, 1 szétnyomkodott banánnal összekeverek, kicsi zabkorpával dúsítom és a tojáslepényhez hasonló módon, vajon kisütöm. Szeletkékre vágva pont babakézbe való.
Rakott tojás
Csak úriasan kérem! Egy tojást felverünk és a tojáslepényhez hasonló módon, kistányérral lefedve a serpenyőt, laposra sütjük. Közben felvágjuk a „hűtőmaradékokat”: sonkát, paradicsomot, paprikát, pici hagymát és a reszelt sajttal együtt a kör forma egyik felére halmozzuk. Majd egy falapát segítségével félbehajtuk, jól meglapogatjuk, hogy egyben maradjon, picit sütjük még. Ügyeskezű mamik meg is fordítják. Szeletkékre vágva tálaljuk.
Virsli
Vasárnap virsli, csak mert Apa is otthon van és nem hiszi el, hogy a virsli nem a legjobb babakaja (hiába imádtuk gyerekként tunkolni a kecsapba…). Szóval akkor már marhavirsli vagy baromfi és sok zöldség. Meg barnakenyér.
Grízpapi
Avagy az igazi tejbe papi, aminek az illata noszalgiát ébreszt a felnőtt szívekben. Amire ráolvadt a nyuszis kakaó. És amit egy hét múlva is kapargathatunk az etetőszék oldaláról… Kicsifiú egyelőre csak mézzel kapja ugyan, mert felnőttként jöttem rá, hogy a tej a kulcsa: jóféle, zsíros tej kell hozzá, attól cukor nélkül is édeskés lesz.
Vajas-mézes kenyér
Természetesen langyos tejjel, mert a reggeli cicabajusznál nincs is édesebb!
Tejbe cuccok
Összeválogathatunk mindenféle jóságot a babánknak a tényleg lassan nyiladozó reggelekre. Egy kis kukoricapehely, egy kis mézes, puffasztott búza, egy kis aszalt vörösáfonya és 2dl tej egy tálkába.