Ha hétvégén te is egy teraszon ülve boroztál a napsütésben, vagy legalábbis eszedbe jutott, milyen jó lenne ezt tenni, a következő poszt neked szól. Következzen 10 fajta bor konkrét ajánlattal és lelőhellyel, ami egy tavaszi délutánhoz/estéhez nagyon illik. Homoky Dorka borász vendégposztja.
Prosecco
A tavasz első meleg napsugarait proseccóval kell köszönteni! Egyre nagyobb kedvencek az organikus, biodinamikus, minimális kénnel vagy teljesen kénmentesen készülő borok. Egy egészen más világot mutatnak meg, és nagyon izgalmasak. Próbáljunk például egy ilyen proseccót: Costadila Articoltura Prosecco
Rosé
Vannak, akik azt állítják, hogy nem isznak rosét. Nos, tavasszal még ők is elcsábíthatóak egy gyöngyöző rózsaszín pohárral. Szeretjük önmagában vagy épp fröccsnek fogyasztva. A mi választásaink: Trombitás Tamás Club rosé, Ludányi Balázs Első Fejtés rosé.
Fuxli
A tavasz a siller szezonja is. A szekszárdi borászok 3 éve kezdődő összefogásának köszönhetően a siller egyre inkább a figyelem középpontjába kerül és már a borlapokról sem hiányozhat. Ilyenkor tavasszal mutatják be a legújabb fuxlikat – így hívják Szekszárdon azokat a sillereket, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez és fuxliként kerülnek forgalomba. Megkóstoltuk a 2014-es fuxlikat és nekünk a legjobban a Pósta, a Heimann és a Takler tetszettek. Keresd a rókát!
Sauvignon blanc
Nem maradhatnak ki a friss, savban gazdag, könnyebb fehérborok sem, amikből a sauvignon blanc az egyik nagy kedvenc. Az illata a vágott fűvel és a citrusokkal már-már a nyarat hozza előre. Ebéd mellé tavasszal ajánljuk: Bott Frigyes 2013, Dereszla 2013.
Tokaj, furmint
Ha egy testesebb, ásványosabb, de mellette üde borra vágynánk, akkor vegyünk elő egy palack friss évjáratú furmintot. Jöhetnek a kisebb és nagyobb birtokok alapfurmintja vagy birtokborai, vagy az olyan településszintű borok, mint a Mád vagy a Tállya furmint.
Somló
Érett aromák, sós ásványosság, esetleg maradékcukor? Igen! Lesz olyan tavaszi nap, amikor pont erre lesz szükségünk. Somló egy külön világ, és mindig elvarázsol minket. A legjobb persze az, ha a somlóit a Somlón isszuk, de ha ez éppen nem jön össze, akkor üljünk ki egy pléddal késő délután a kertbe és képzeljük magunkat a hegyre. Mi ezeket kortyolgatnánk: bármit a Somlói Apátsági Pincétől, a Somlói Vándor Pincétől vagy a Hollóvár Pincészettől.
Pezsgő
Egy pezsgő bármilyen napot feldob, továbbvisz, elindít. Szerencsére a hazai pezsgőkultúra rohamléptekben halad előre. Elkészült a Kreinbacher Birtok pezsgőpincéje, egyre több kisebb birtok készít saját pezsgőt, és pezsgőbárba is be tudunk már ülni, ha éppen ahhoz van kedvünk. Mi itthonról ezeket ajánljuk: Kreinbacher pezsgők, Sauska pezsgők, Szent Tamás Kishegy Pezsgő. Ha csak egy pohárral innánk, igyunk a Pezsgőbárban!
Kékfrankos
Tavasszal végre lecserélhetjük a nehéz vöröborokat a könnyű, gyümölcsös, lazább szerkezetű vörösökre. Az április egyébként is a kékfrankos hónapja! Friss, pirosbogyós gyümölcsök, fűszerek, kis füstösség, szép savak: ilyennek szeretjük a kékfrankost. Ezeket kóstold meg: Weninger, Karner Gábor.
Portugieser
Ha több gyümölcsre és melegségre vágyunk, akkor válasszunk egy portugiesert. Szerencsére egyre több szép tétellel találkozhatunk. Hidegebb, viharosabb napokra, otthon pihenős estékre, bekuckózva ajánljuk. Például őket: Wassmann, Hummel.
Illatos és édes
Azt hiszed, hogy egy édes bor csak tömény, nehéz és cukros lehet? Dehogy! Ha még csak most kezded az ismerkedést a világukkal, akkor kezd a tokaji késői szüretelésű boroknál. Ezeknél a sok cukrot a magas savak és az ásványosság hozza egyensúlyba és a rájuk jellemző alacsonyabb alkohol sem nehezíti el őket. Szellőztesd, kóstolgasd és gondolkodj rajta! Lehet meglepődsz majd, amikor a kirobbanó édes, barackos aromák mögött felfedezed a friss citrusos, mentás jegyeket. Velük bátran barátkozhatsz: a Disznókő késői szüretelésű borai, Patrícius Katinka. Ha pedig továbbmennél: Oremus édes szamorodni.