…a Kistücsök után. Szerencsére egyre több a jó étterem és bisztró a tó körül, alig tudtunk kiválogatni tízet úgy, hogy legyen benne régi is, új is, kötelező is és olyan is, amit esetleg nem ismertek még. Jön a nyár, egyre több a dolgunk!
Kerekes Pince – Balatonalmádi. Ha Balatonalmádi parti részéről felfelé sétálunk a dombra – távolodva a sztenderd strand kajáldáktól -, nem csak kilátást, hanem egy olyan csodás borteraszt is találunk, ahová tényleg csak a kiváltságosok jutnak el. Bár a Kerekes Pincét egyre többen fedezik fel, a varázs megmaradt, ugyanúgy, mint a patent házias ételek is.
Carpaccio – Alsóörs. Ha jó olaszt vagy jó pizzát szeretnétek enni a Balatonnál (roston sült tintahalat! kagylót!) akkor irány Alsóörs, itt sem a parti rész, hanem kicsit feljebb. Kárpáti Zsolt tulajdonos maga a főszakács, olaszországi kalandjairól hozta haza az ízeket, amiket hibátlanul prezentál a friss tengeri alapanyagokból. Persze itthoni halat is találunk.
Márga Bisztró (azóta Szent Donát Borkúria névre hallgat) – Csopak. Régóta suttogták, hogy az északi part egyik legjobb kilátásával rendelkező Szent Donát Birtok teraszán valami készülődik. Idén tavasszal meg is nyílt a Márga Bisztró, ami új színt visz a pincészet vendéglátásába. Laza és szerethető konyhával és jó borokkal várják mindazokat, akik vették a fáradtságot, és feljutottak a hegyoldalra.
Baricska Csárda – Balatonfüred. Ha csárda és Balaton, akkor a válasz már egy ideje a Baricska. A nagy adagok hozzák a csárda feelinget, az étlapon ott van minden kötelező magyaros, a fogásokat a Chianti üzemeltetői álmodták meg. Az ételek szuperül egyensúlyoznak a megalomán tradicionális magyar konyha és az újabb trendek között, az alapanyagok minőségiek és a kilátásba is (csak) egy szálloda szól bele.
Kredenc – Balatonfüred. A füredi parttól nem messze az egyik legszebb utcácskában található a Kredenc, ami borokban és borkorcsolyákban erős. Este iszogatás mellé vagy biciklizés közben megállva friss harapnivalókat találunk szezonális alapanyagokból és környékbeli termelők sonkáiból-sajtjaiból.
Gasztrofalu Köveskál. Köveskálon annyi finomság van egy helyen, hogy felsorolni is lehetetlen: ezért fogtak össze a helyi gasztronómia képviselői és alapították meg a Gasztrofalut. A Miakőben, a Kővirágban és a KáliArtInn éttermében isteni meleg ételeket és tökéletesre csiszolt fogásokat találunk folyton változó kínálattal, a Pálffy Pince és a Káli Kövek borokkal és a kóstoló mellé kínált harapnivalóval várnak.
Kishableány – Badacsony. A legújabb balatoni borbisztróban a badacsonyi vendéglátás zászlóshajójaként is ismert Laposáék is benne vannak. A Kishableány a Balaton és a Kazinczy utca találkozása a badacsonyi Park utcában, újhullámos strand-street fooddal felfegyverkezve, bagellel, burgerrel, pizzával, salátákkal.
Majtényi Présház – Balatonlelle. A lellei Kishegyen – szintén a parttól távol – a Konyári család egyik ága működtet éttermet, nem is akármilyet. A kilátás benne lenne a top 5-ben, ha a tó körüli éttermeket vesszük, a fogások pedig háziasak és magyarosak, de az ízléses fajtából. Nem jóllakni itt egyszerűen lehetetlen, ahogy a bor melletti nézelődést abbahagyni is.
Paletta – Balatonboglár. A pesti és a parti bisztró feelinget adja. Biciklibarát helyre, finom krémesre, hamburgerre és nyugágyakra számíthattok, meg sok-sok mosolyra.
Palánta Zöld Ételbár (ez azóta bezárt) – Siófok. Mai tudásunk szerint az egyetlen nyers vegán ételbár a Balaton partján, a hekkek és a lángosok hazájában. A Palánta a maga nemében hiánypótló, vitaminokkal és friss zöldségekkel tölt fel a biciklizés közben, vagy egy Balaton-kerülős hedonista hétvége után. Ételallergiások, vegák és vegánok mekkája.