Véredben van a főzés? A könyvespolcod nagy részét szakácskönyvek foglalják el? A hétvégéből a vasárnapi ebéd elkészítését várod a legjobban? Akkor tudod, miről beszélünk.
Már a játszótéren is a homoktorta-készítés volt a legkedvesebb foglalkozásod. Mászókázás? Kösz, nem, neked éppen meg kell uzsonnáztatnod a játékbabáidat!
A lakásodban a konyhára költöd a legtöbbet. Messze a legtöbbet. Prímán elvagy kikopott fotelekkel és ősrégi mosógéppel, de a legmenőbb konyhatechnológiai arzenál sorakozik csillogva a konyhaszekrényedben. És persze szakácskönyvekből sincsen hiány: külön sor az ázsiai konyhának, külön a magyarosnak, ez a sor a sztárszakácsoké…
A gasztrobloggerek és a tévés műsort vezető séfek kicsit olyanok, mintha a családtagjaid vagy haverjaid lennének. Még azok is, akik irritálnak. Sőt, főzés közben képzelt párbeszédeket folytatsz velük, amik akkor zajlanának le, ha véletlenül találkoznátok, és te rögtön lenyűgöznéd őket főzőtudásoddal. Hé, Nigella, bemutassalak a kedvenc zöldségesemnek?
Tűélesen leköveted a legújabb trendeket. Sőt, már azelőtt megérzed, hogy van valami kardamomszagú a levegőben, mielőtt minden gasztroblog kikiáltaná a kardamomot az év fűszerének. És persze az összes receptet és technikát kipróbálod az épp aktuális sztár-hozzávalóval, csak a poén kedvéért.
Váratlan vendégek? Mások feltépnek egy csipszes zacskót, és csá. Te viszont tényleg olyan finomságokat dobsz össze 10 perc alatt, ami másnak eszébe sem jutna. Te vagy az élő példa arra, hogy a receptek „gyors vendégváró falatkák” kategóriája tényleg egy létező célcsoport számára szól. Arról nem is beszélve, hogy csipsz nálad nem igazán fordul meg a kamrában.
Amikor elmész egy főzőtanfolyamra, és ott semmi újat nem tudtak tanítani neked, és belül zokogva arra gondolsz, hogy ezt a pénzt egy újabb menő konyhai felszerelésre vagy prémium alapanyagra költhetted volna.
Amikor kisbabád van, és számodra a legnagyobb, legszentebb hivatás, hogy tudatosan megalapozd az ízlését, és finom, egészséges ételekkel tápláld a kezdetektől. Ezért a bolti babaételek helyett a konyhában kreatívkodsz, amikor csak a fennmaradó időd engedi. Annál nagyobb tragédiának éled meg, amikor a gyerkőc elutasítja az ínycsiklandóra alkotott zöldséges, rostban és tápanyagokban gazdag kaját, és egyedül sült krumpliért vagy csokiért hajlandó lelkesedni. Emellett már előre rettegsz attól, hogy mi vár rá az óvodai menzán.
Hobbi: „főzés, étteremlátogatás”. Ami másnak a futás vagy makettépítés, neked ugyanolyan sok időt és energiát igénylő szabadidős tevékenység a főzés. Ha pedig alkalmad támad ellátogatni egy-egy menő helyre, jókat enni és inspirációt gyűjteni, az maga a mennyország! Annál szomorúbb leszel, ha egy béna helyen kell enned, ahol csupa vacak kaját tolnak eléd. Hiszen ezeknél te sokkal jobbakat tudnál otthon csinálni!
Vannak azok a bonyolult vagy sok időt igénybe vevő receptek, amik az átlagemberből elborzadást váltanak ki, heveny tiltakozással karbaöltve, hogy ők egy ilyen recepthez soha nem állnának neki. Nálad épp az ellenkezője: izgalmas kihívásnak fogod fel a dolgot, kitűzöd az elkészítés napját, és addig is az elkészítés és bevásárlás részleteiről fantáziálsz.
Családi rendezvény? Ballagás? Szülinapozás? Karácsony? Jó-jó, ki kell találni, hogy mi legyen az ajándék, és hol aludjanak a vendégek – de a legégetőbb kérdés akkor is, hogy MI LEGYEN A MENÜ. Nem véletlenül írtuk csupa nagy betűvel, ugyanígy villog vörösen az agyadban már hetekkel az esemény előtt. Elmenni étterembe? Ugye most csak vicceltek?? Ez a TE ajándékod az alkalomra!