Ki gondolta volna, hogy a kínai büféktől is elleshetünk pár értékes táplálkozási tanácsot? Farkas Viki (azaz Kicsi Vú) a kínai 5 elemes táplálkozás és a párszáz forintos kínai fogások közötti kapcsolatról írt nekünk.
Színes ételek
Nézd meg a kínálatot és látni fogod, a wokos ételek mind sokszínűek: a brokkoli zöldje, a paprika pirosa keveredik az ananász sárgájával. Ezt érdemes követned, mert a kínai 5 elemes konyha szerint minden szín más szervedet erősíti: a zöld a májadat, a piros a szívedet, a sárga a hasnyálmirigyedet, a fehér a tüdődet, a fekete színű ételek pedig a vesédet. Minél színesebb az ételed, annál táplálóbb.
Főzés, sütés, blansírozás
Láttál már nyers salátát kínai büfében? Nem jellemző, igaz? Még a diót is pirítják, mézzel összesütik. A babcsírát a salátához leforrázzák, a banánt bebundázzák. Hidd el, ez nem véletlen. A kínaiak szerint az egészség kulcsa a jól működő emésztőrendszer. A gyomrod pedig a meleget, főttet szereti.
Wokozás
Jó eséllyel nálad is lapul egy wok valahol elásva a kamrapolcon. Ideje leporolnod, hiszen a nyári zöldségek nagyon gyorsan elkészülnek és isteniek, ha gyufaszálra vágva megfuttatod őket egy kis olajon és ízesíted őket kevés szójaszósszal, halszósszal. A kínai büfés egyenszószt és az ízfokozó nátrium-glutamátot persze nem ajánljuk, helyette vesd be a természetes eljárással készülő szószokat (szója, hal, osztriga) és egy kevés száraz fehérbort például.
Sok zöldség, kevés hús
A kínai büfés fogások hús-zöldség aránya általában 1/3 – 2/3 a zöldségek javára. Ha ezt te is betartod, az neked és a pénztárcádnak is jót fog tenni. Nyugodtan adj esélyt te is az olyan olcsó zöldségeknek, mint a káposzta és a sárgarépa például, mert mindkettő finom és egész más az íze is wokozva, mint húslevesbe vagy főzelékbe főzve.
Desszert csak mutatóba
Az a gyanúnk, hogy te sem desszertezni jársz a sarki kínaiba. Egy-két európai ízlésre szabott édességen kívül nem is találni mást az étlapon. Ez jól is van így – nézd meg, milyen szép vékony a kis kínai a pult mögött. Náluk nincs hagyománya a sütiknek, krémeknek, cserébe viszont a főételeikbe is belecsempészik az édes ízt. Jó is az a mézes-szezámos csirke, nem?
Ha hús, akkor az egész állat
Onnan tudhatod, hogy autentikus kifőzdével van dolgod, ha európai ízléshez mérten takarékosan bánnak a húsokkal: fognak egy bárdot és feldarabolják, majd minden részét hasznosítják. A kínaiak nem bíbelődnek kicsontozással, filézéssel, ráadásul Kínában a belső szervek is gyógyételek. Az állat minden része energetikailag másként hat: a máj a májadat, a vese a vesédet erősíti. Mi ebből a tanulság: kísérletezz a húsokkal, vedd észre, hogy nem a csirkemellfilé az egyetlen alapanyag a piacon.
5 alapíz
Neked melyik a kedvenc kínaid? A csípős-savanyú leves? A szezámos-mézes csirke? Az édes-savanyú ananászos hús? Bármit is választasz, az 5 alapízből jó eséllyel több is fog benne keveredni. A kínai szakácsok tudatosan bánnak az ízekkel, ha jó szakácsok, ételeikben az édes mellett jelen lesz a csípős, a sós, a savanyú és a keserű is, hogy minden szerved megkapja a neki szóló információt. Az ilyen étel laktatóbb és ízgazdagabb – ezt nem is kell nagyon magyarázni.
Lédús, szószos ételek
Nem az egyenízű szószt akarjuk piedesztálra állítani, csak magát a tényt, hogy a kínai fogások sokszor lédúsak, szószosak, ezáltal jobban táplálják a testnedveket, mint a száraz nyugati társaik. Figyeld meg a gyomrod, melyik után kellemesebb a közérzete: egy száraz rántott hús vagy egy szószos wokos zöldség után.
Hűtés, fűtés, tudatosan
Ismered a szerzetesek eledelét? Zöld és fehér zöldségek wokban kicsit átforgatva… Miért jó ez a barátoknak? Mert nincs benne hús és csupa semleges vagy hűtő hatású zöldségből áll, ami nem izgatja fel a kedélyt, nem okoz nyugtalan gondolatokat. „Blattsalat, Zölibat” – mondja a német.
Ha ismered az alapanyagok termikus hatását, tudatosan játszhatsz velük: átmelegítheted, energetizálhatod magad, ha fázol és lenyugtathatod magad a napi stressz után, ha túl vagy pörögve.
No kenyér, no tejtermék
Kenyér és tej: egyiknek sincs kultúrája Kínában. A kis gőzgombóckákon, a szerencsesütin és a pirított tésztán kívül más lisztes terméket nem nagyon találsz egy kínai étkezdében. A tejtermék pedig ismeretlen fogalom. Ha te is megpróbálod csökkenteni a fogyasztásukat, látni fogod, mennyire hálás lesz a „közeped”.