Egy ilyen nyárhoz a legjobb borok illenek. Homoky Dorka borász és a Hírpatak online magazin elmondja, mit válasszatok idén, ha tökéletes kísérőt kerestek a 30 fokos estékhez.
Pezsgő
Imádjuk a buborékokat! Nyáron jöhet a nap bármely szakában: reggelire, napközben, este kezdésnek, aztán meg befejezésnek is, csak úgy az íze kedvéért. Nem csak szilveszterkor!
Ezeket szeretjük most: Kreinbacher Extra Dry vagy Brut Nature, Garamvári Furmint Brut, Sauska Tokaj Extra Brut Rosé, Fürst von Metternich (ami sajnos itthon nincs), Champagne-ból a Barnaut Blanc de Noirs (amit a DropShop hoz be).
Garam-mente
Egyre gyakrabban csodálkozunk rá a felvidéki Garam-mente boraira, és ezzel együtt egyre inkább oda is vagyunk értük. Frissítőnek, jól behűtve szeretjük például a Strekov 1075 pince Nigori névre keresztelt teljesen organikus és kénmentes borát, ami olyan mint egy gyümölcslé tele élettel. Bott Frigyes borai közül bátran kibontjuk akármelyiket, mert garantáltan gyorsan elfogy az a palack. De ha most választhatnánk, akkor fehérek közül a 2015-ös pinot blanc-t, vörösből pedig a 2014-es kékfrankost innánk.
Tokaj
Nyáron nagyon szeretjük Tokajból a sárgamuskotályt. Illatos, de ízben mindig visszafogottabb és tartalmasabb, mellette kis tokaji ásványossággal. Mi most ezeket isszuk: Budaházy-Fekete Kúria Sárgamuskotály 2014, Kvaszinger Sárgamuskotály 2015.
Balaton
Nyáron sokan félig a Balaton mellett vagyunk, ahol balatoni borokkal kelünk, fekszünk, fürdünk, bringázunk, fröccszözünk és így tovább. Ehhez tőlük választunk bort: Jásdi, Zelna, Homola, Gilvesy, Káli Kövek, Villa Tolnay, Csendes Dűlő Szőlőbirtok. Ugorj be értük Füreden a Bortársaságba, vagy ha arra jársz, látogass el személyesen a borászokhoz!
Zöldveltelini Wachauból
Frissesség, zöldfűszerek, jó savak, ásványosság, citrusok. Mindez a legkönnyebb Steinfeder kategóriától, az érettebb, összetettebb Smaragdokig. Bármelyik nyári pillanatunkhoz el tudjuk képzelni.
Rizling Németországból
Tiszta ízek, sav és cukor egyensúly játék, elegáns mineralitás. Tegyünk még mellé ételeket, és üljünk ki a barátokkal piknikezni a szabadba.
Vulkanikus bor
Ha egy picit lehűl az idő, mi is visszanyúlunk a vulkanikus borok nehezebb, ásványos, köves, termálos karakteréhez. Itthonról somlóit vagy tokajit iszunk. Olaszországból pedig a Feudi de San Gregorio borait szerettük meg nagyon a Vezúv mellől (szintén DropShop).
Nyaralós bor
Mit iszunk, ha nyaralni megyünk? Alapszabály, hogy csakis helyi bort. Nem sok idő előtte egy kicsit utánajárni, hogy mik az adott vidék szőlőfajtái és borai. Ha mégsem sikerült, akkor kérdezzük meg az eladót a boltban vagy a bácsit a kocsmában, hogy ő milyen bort iszik, aztán kísérletezhetünk. Nem mellesleg a helyi ételekkel is ez fog a legjobban harmonizálni.
Vörös
Nyáron jöhetnek a könnyebb, gyümölcsös vörösborok is. Vannak olyanok, amikről az ugrik be, hogy fehérbort iszol, na mi most ezeket imádjuk. Friss kadarkák Szekszárdról, Bussay pinot noir Zalából.
Jéggel
Most nem a borkoktélokról beszélünk, de ha a borpárlatok, a konyak vagy a brandy egy-két kocka jéggel való fogyasztására gondolunk, akkor közelebb járunk. Új felfedezettünk: száraz szamorodni jéggel. Aperitifként vagy nyáresti italozáshoz egyszerűen tökéletes.