Aki szeret főzni, az az új recepteket és a konyhai trükköket is szereti. A keleti ízektől, a tipikus magyar fogásokon át a színezős szakácskönyvig 10 olyan szakácskönyvet mutatunk, ami karácsonyi ajándéknak is szuper! De nem csodálkoznánk, ha inkább megtartanád: 6-ot most meg is nyerhetsz a cikk végén!
Egy több ezer éves város sokszínű konyhája – Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi: Jeruzsálem
Yotam Ottolenghi egyértelműen gasztro-kulináris ikon, egy olyan fantáziával és egyéniséggel rendelkező séf, akiért csak rajongani lehet. A nemzetközileg elismert mesterszakács szülővárosának sokszínű táplálkozási kultúráját mutatja be Sami Tamimivel közösen írt könyvében: ők ketten Jeruzsálemben születtek, Sami a keleti arab, Yotam a nyugati zsidó városrészben. Közel harminc évvel később Londonban találkoztak és felfedezték, hogy a közös nyelv és történelem mellett a jó ételek szeretetén is osztoznak. A Jeruzsálem című könyv Yotam és Sami 100 izgalmas, otthon is elkészíthető receptjét tartalmazza a sokarcú város kulturális és vallási olvasztótégelyéből. A muzulmán, zsidó, arab, keresztény és örmény közösségek kulináris hagyományai a mediterrán éghajlattal, a sokféle hozzávalóval és főzési szokásokkal együtt elképesztőek, hihetetlen élmény ezeket a fogásokat otthon újraalkotni.
Egészségtudatos napkezdés – Nagy Zita: Vegán reggeli
Szerintünk egyértelműen a reggeli a nap legfontosabb étkezése, úgyhogy kezdjünk is energiával feltöltő ételekkel Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai blog szerzőjének receptjei alapján. (Nyilván nem baj, ha ez a reggeli kényelmesen és hétvégén történik, de ez nem alapfeltétel). A Vegán reggeli több mint 70 húsmentes finomságot tartalmaz, így ismét rácsodálkozhatunk arra, hogy mennyire sokféle ízű, formájú, állagú a vegán világ. Nem csak vegánoknak!
Egy olasz vallomás – Gianni Annoni: Olaszul (l)enni jó
Nem csak szakácskönyv, hanem vallomás is Gianni új könyve. Az ország „olasza” mesél a családjáról, arról, hogyan indult el a gasztronómia útján, és a Trattoria Pomo D’Oro üzleti titkaiba is beavat minket kicsit. Gianni Annoni, eredetileg Gian Luigi Annoni 1994-ben közgazdasági ösztöndíjasként érkezett Magyarországra és bár nem sokkal később már nyitott egy pizzériát, eredetileg a tévéből, Friderikusz Sándor műsorából ismerhette meg a nagyközönség (Fantasztikus Európa). Azonnal kiderült, hogy nem csak a főzés, a tévézés és a műsorvezetés is jól megy neki, emellett igazi üzletember. Az Arany János utcában többek között neki köszönhető, hogy egy izgalmas, igazán európai üzletsor jött létre, olasz étterme, a Trattoria PomoD’Oro és delikát boltja megkerülhetetlen mindenkinek, aki szereti az olasz konyhát és a friss, helyben készült tésztákat. Ehhez a minőséghez csatlakozik az Apáczai Csere János utcában nyitott Divin Porcello sonkabár is, mely szintén Gianni nevéhez kötődik, és a Fritú lángosozó a Hold utcai piacon. Az Olaszul l’enni jó a második szakácskönyve.
Bevezetés a roma konyhába – Budai Zsanett, Tonté Barbara: Romani Gastro
Budai Zsanett és Tonté Barbara, azaz a Romani Gastro bloggerei most könyvben is megmutatják, hogy milyen az igazán őszinte cigány konyha: a könyv remekül mutatja be a két lány kreativitását és főzésben való kiteljesedését. „Főzünk a családunknak, főzünk a barátainknak, étellel békítjük meg a másikat, és ha valami jó történik, az tökéletes alkalom arra, hogy együnk valamit” – mondják, miközben elsődleges céljuk, hogy megismertessék és újraértelmezzék a cigány konyhát. Egyszerre élik meg a cigány és a magyar tradíciót úgy, hogy közben próbálnak az otthonról hozott értékekből a lehető legtöbbet megtartani. Izgalmas ízek, izgalmas világ, érdemes belekóstolni.
Konyhatechnológiai kalauz – A főzés tudománya
A La Cuisine Professionnelle magyar kiadása, A főzés tudománya átfogó kézikönyv szakácstanulóknak, de azoknak is mindenképp hasznos, akik otthon, saját és családjuk örömére főznek. Az alapoktól építkező könyv mindenkihez szól, aki a gasztronómiát szereti és érteni is akar hozzá. A kötet magyarul Molnár B. Tamás adaptálásában jelent meg.
Ez is Amerika – Nemes Nóra: 307 Frederick Street – Az én amerikai konyhám
Bacon juharsziruppal? Pezsgős bulik délelőtt tízkor a kertvárosban? Töltelék, ami nem a pulykában, hanem mellette készül? Sülthússzaft reggelire? Hat órán át sült chili con carne? Ez bizony mind Amerika a Dacota blog szerzője, Nemes Nóra szerint. Nóri azt vallja, hogy egy ország kultúrájához a gasztronómián keresztül vezet a legrövidebb út. Az Egyesült Államokban töltött idejéből merítve mutatja meg saját kedvenceit, az amerikai konyha fogásait, ami nem merül ki a hamburgerben és a fánkban. 65 jellegzetes recept vár ránk a 307 Frederick street konyhájában!
Magyar ízek a Street Kitchen séfjétől – Fördős Zé: 83 kedvenc magyar receptem
Fördős Zé új recepteket mutat, méghozzá 83 kedvenc magyar receptem címmel olyan jól bevált és mindenki által ismert ételeket, amiket könnyen elkészítünk otthon: magyar finomságok a kakaós csigától a babfőzeléken át egészen a pacalig. Praktikus alapkönyv, amolyan „első szakácskönyvem” épp elköltöző leendő konyhatündéreknek, de gyakorló szakácsoknak is tud újat mondani.
Gasztroszínező receptekkel – Mautner Zsófi: Karácsonyi színező
Mautner Zsófi az egyik első magyar gasztroblogger volt, aki nem olvasta a Chili & Vaníliát, az szégyellhetni magát. A több szakácskönyv, TV műsor és persze a magyar Bocuse d’Or döntő társ-műsorvezetése (Jókuti András mellett) után most valami kicsit extrával jelentkezik: egy karácsonyra hangolt gasztro témájú színezővel. Hogyan kapcsolódik össze a színezés és a főzés? Zsófi szerint a két dolog egyezik abban, hogy mindkettő örömet okoz, kikapcsol, meditatív és kreatív tevékenység. A gasztro témájú színezhető minták mellett persze receptek is várnak ránk a könyvben, ha ez pedig nem lenne elég, akkor a Chili&Vanília blogon válogathatunk a Zsófi alapanyagok iránti rajongását tükröző receptekből.
Főzz szezonális alapanyagokból! – Bernáth József: Legyél te is a konyhád mestere
Bernáth József új könyvében hónapról hónapra haladva bemutatja a szezonális alapanyagokat és a hozzájuk kapcsolódó ételek receptjeit. A Legyél te is a konyhád mestere jó fej módon – ahogy tőle megszokhattuk – szuper fázisfotókkal segít nekünk a főzésben, akár egy papíralapú YouTube tutorial videó. Ha szerettétek a Konyhafőnök néha szigorú, de nagyon praktikus zsűrijét, ezt a könyvet is szeretni fogjátok!
A nyertes konyhája – Széll Tamás sokszínű élete
2017 eleje a gasztro-fanatikusok számára egyértelműen Széll Tamásról és a lyoni Bocuse d’Or döntőről szól majd: Tamás az itthoni európai döntőn már bizonyított, akárhogy is lesz, már most „nemzeti hős”. Hogyan lesz egy meglehetősen válogatós kisfiúból a világ egyik legismertebb séfje? Milyen tapasztalatokat, inspirációkat hoz otthonról? Mit csinál, amikor leteszi a szakácskabátot? Miért éppen a kaméleonokért rajong? Mi kell ahhoz, hogy egy séf és a mögötte dolgozó csapat megnyerjen egy olyan nehéz versenyt, mint amilyen a Bocuse dOr Europe volt? Széll Tamás mindent elmesél laza, érdekes stílusban, és elárul egy-két kulisszatitkot is azoknak, akik szakácstudományukat szeretnék egy kicsit fejleszteni. A könyvet Nimila Ági szerkesztette.