Ugye ti is megfogadtátok, hogy idén változatosabban és egészségesebben étkeztek? Mi is, ahogy minden évben! 🙂 De azt is megfogadtuk, hogy finomabb, izgibb ételeket készítünk, amiket öröm megfőzni és még nagyobb öröm megenni! Ezért hoztunk 10 klassz alternatív köretet, hogy ne mindig csak a rizs meg a krumpli kerüljön az asztalra.
Bulgur: nagy kedvencünk a bulgur, ez a gyorsan elkészíthető, diós ízű köret. A közel-keleti konyha által szívesen használt búzatöret előfőzött, szárított búzaszemekből készül, és azért is nagyon szeretjük, mert nagyon jól fűszerezhető, kedvenc libanoni salátánk, a tabbouleh is ezzel készül a nyári melegben. De télen is jó barátunk, jól állnak neki a sós és édes ízek egyaránt. Általában kétszeres mennyiségű vízben főzzük, 10-15 perc alatt elkészül, de mindig kövessétek a zacskón található utasításokat. Minden működik vele, amit rizzsel készítenél.
Árpagyöngy: sokan egyáltalán nem ismerik, mások csak a sóletben találkoztak vele, és vagyunk mi, akik boldogan használjuk rizottókban és köretekben is! Az árpagyöngy, vagy gersli magas rosttartalma miatt jót tesz az emésztésünknek, ráadásul kalciumban, magnéziumban és foszforban is gazdag. Érdemes főzés előtt beáztatni, majd kétszeres mennyiségű vízben 20 percig főzd és utána még hagyd lefedve 20 percig. Lehet lecsós alapon, felkockázott hagymán és paprikán indítani és pár perc pirítás után vízzel felönteni, de van egy másik ötletünk is, vörös húsok mellé a diós gersli is isteni: a készre főzött árpagyöngyöt keverd össze egy marék pirított dióval és egy kanál vajjal.
Karfiolrizs: ugye ti sem maradtatok le a világon átsöprő paleo és fittkajás őrületről, a karfiolrizsről? Csak egy nyers karfiol, egy aprítógép, egy kanál zsír és egy vöröshagyma kell hozzá: aprítsd a karfiolt rizsszem nagyságúra, majd a zsíron és a felkockázott vöröshagymán párold össze sóval-borssal, alacsony lángon átkevergetve. Szkeptikus olvasóinknak üzenjük, hogy megrögzött karfiolutálók is imádják ezt a köretet, úgyhogy adjatok neki egy esélyt! Bármivel fogyasztható, amihez amúgy rizst ennétek.
Kuszkusz: nem összekeverendő ezzel a kedves kis állatkával, ez a durumbúzadara a LEGESLEGGYORSABB köret, rögtön a mikrózható krumplipüré után, amit szörnyű íze miatt egyből diszkvalifikáltunk is a versenyből. A kuszkuszt másfélszeres mennyiségű forró vízzel kell felönteni és lefedve hagyni 10 percig és kész is. A vízbe dobhatsz leveskockát, használhatsz alaplevet vagy más ízesítőt, tuningolhatod szárított zöldséggel vagy gombával is, de gyakran tesznek bele egy marék mazsolát vagy szárított áfonyát is. Marokkói fűszerekkel is átkeverheted ha kész, a ras el hanout nagyon jól megy hozzá, ha van egy gránátalmád, szórd meg vele a kész köretet, finom arabos ételt kapsz! Bárányhoz isteni, de sült csirkecombbal is hibátlan.
Quinoa: az elmúlt évek csodakajája, superfoodja volt a quinoa. Meg is érdemli a rajongók tömegét, gluténmentes és kalóriatartalma is alacsony! Ropogós, diós ízű köretet készíthetünk az aprócska magokból: egy gyors öblítés után – használjunk sűrű szűrőt – , kétszeres mennyiségű vízben 15-20 perc alatt főzzük készre!
Tahinis répasaláta: nézzünk pár salátát is! Télvíz idején kevésbé vágyunk talán a nyári zöldekre, inkább a finom földízekre és laktató zöldségekre vágyunk. A tahinis répasaláta is ilyen: 3-4 reszelt répát és egy kis lilahagymát keverj össze egy csokor felvágott petrezselyemmel. Két evőkanál olívaolajat és egy evőkanál mézet keverj össze 3 evőkanál tahinivel és 3 evőkanál citromlével, majd dobj bele egy gerezd összezúzott fokhagymát! Egy-két evőkanál vízzel higíthatod ha nagyon sűrűnek érzed. Keverd össze a kész öntetet a répával és a hagymával, ha szereted a mazsolát, akkor dobj rá még egy marékkal! Önmagában is finom, de sült húsokkal szeretjük igazán.
Sült édesburgonya: egyre több helyen kapható ez a szép színű, édes gumó, melynek tepsiben sült változata közönségkedvenc. Hámozz meg 2 nagyobb édesburgonyát, kockázd fel 2-3 centis darabokra, egy tálban forgasd át 1-2 evőkanál olajjal, sóval-borssal és 1-2 gerezd feldarabolt fokhagymával és 200 fokon süsd meg fél óra alatt. Ha friss kakukkfűt vagy rozmaringot és némi parmezánt is szórsz rá, ez lesz az új kedvenced!
Kelbimbósaláta: igen, tudjuk, hogy a kelbimbót sokan utálják, de szerintünk ez egy tévedés! Ráadásul ez a saláta, amit a figyelmetekbe ajánlunk langyos, ropogós, és még bacont is tartalmaz! Mi kellhet még?
Vöröslencse: ugye nem csak januárban esztek lencsét? Szerencsére és lencsére egész évben szükségünk van! A vöröslencsének alacsony a glikémiás indexe, és nem kell áztatgatni, mint barna tesóját. Win! Ha egy nagyon egyszerű, de finom köretet szeretnél: egy olajon megfonnyasztott felkockázott vöröshagymára dobj lencsét, öntsd fel vízzel, majd ha elkészült, sózd, borsozd, és ízesítsd egy kis citromlével. 20 deka lencsénként egy bögre vízzel számolj, 15-20 perc és kész is!
Hajdina: ez a növény a rebarbarával és a sóskával rokon, és már a 16. század óta használják, sokszor készítettek belőle lisztet ínségesebb időkben búzaliszt helyett. Gluténmentes, lisztje pedig a franciák galette-jének alapanyaga – szóval érdemes vele kísérletezni! Ha köretet készítenél belőle, kétszeres mennyiségű vízben -vagy alaplében- főzd meg fél óra alatt. Érdemes főzés előtt átmosni több alkalommal, és ha van időd, be is áztathatod egy-két órára.