Van otthon zabpehely? Akkor máris van 10 ötletünk, amit kezdhetsz vele!
A zab az E-vitamin mellett a szervezetednek fontos ásványi anyagokat és rostokat is tartalmaz, és bár önmagában nem túl izgalmas az íze, de nagyon könnyen feldobhatod, és egészséges, ízletes finomságokat készíthetsz belőle. Hoztunk 10 receptet és tippet!
Készítsd el a saját müzlikeverékedet: minden benne lesz, amit szeretsz, és semmi plusz adalék! A zabot összekeverheted aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal, csokipasztillákkal, banánchipsszel vagy kókusz-szeletkékkel…nyami. A kész keverék mehet egy pofás kis üvegben a konyhapolcra vagy a munkahelyedre, éhség esetén adj hozzá tejet vagy joghurtot és voilá, az új kedvenc müzlid előállt!
Készítsd zabpelyhes kekszet, ami szuper lesz a reggeli kávé mellé, uzsira és a tavaszi kirándulásra is bedobhatod a hátizsákodba.
125 g vajat és ugyanennyi cukrot keverj össze 1 tojással, adj hozzá szintén 125 g zabpelyhet és 150 g lisztet, fél tasak sütőport és fél tasak vaníliás cukrot. Gyúrj kis korongokat és sütőpapíron süsd ki a kekszet. A tésztába darabolhatsz étcsokit, vörös áfonyát vagy épp mogyorót is. Mézeskalácsfűszerekkel, fahéjjal vagy kardamommal is isteni!
Gondold újra a klasszikus kókuszgolyót és készítsd el zabpehellyel! 2 almát reszelj le majd 8 evőkanál zabpehellyel, 4 kávéskanál nyírfacukorral és 1 kávéskanál cukrozatlan kakaóporral keverd össze, és 5-10 percig hagyd puhulni az alma nedvességében a zabot. Ha már formázhatóra puhult, akkor gyúrj golyókat és forgasd meg őket kókuszreszelékben. A golyók közepébe tehetsz magozott meggyet, áfonyát, vagy akár mandulát is.
Nem csak édes finomságot készíthetsz zabpehelyből! Mivel a zabnak önmagában semleges íze van, ezért sós ételekhez is felhasználhatod, és készíthetsz például vegafasírtot.
Reszelj le 30 dkg sárgarépát, adj hozzá 10 dkg zabpelyhet és öntsd le 4 dl forró vízzel, majd 5 percet hagyd dagadni. 1 vöröshagymát vágj apróra és pirítsd meg, majd 2 tojással és 4 evőkanál zsemlemorzsával add hozzá a répához és a zabpehelyhez. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítsd, és forró olajban süsd ki a fasírtpogácsákat.
Zabpelyhes zsemlét is könnyebben készíthetsz otthon, mint azt elképzeled: 3 tojásfehérjét, 300 g zabpelyhet, 150 g túrót, 50 g vizet, fél tasak sütőport és kevés sót gyúrj össze, amíg olyan sűrűségű nem lesz, mint egy kelt tészta (nem folyékony, viszont könnyen formázható). Szaggasd bucikra a tésztát, és 180 fokon 20 perc alatt süsd meg. A zabpelyhes zsemlékbe aztán mehet minden finomság, édes is és sós is, finom lekvárok vajjal, vagy érlelt sonkák sajttal.
Készíts úgy reggeli smoothie-t, hogy zabpelyhet is teszel bele a gyümölcsök mellé. Csak arra kell figyelned, hogy a fél bögre zabpelyhet még este öntsd fel tejjel vagy vízzel, hogy legyen ideje megpuhulni – reggel már csak bezuttyantod a blenderedbe a gyümölcsök mellé, és mindjárt kész is a reggeli energiabomba!
Hogy jön össze a zabpehely és palacsinta? Hát úgy, hogy fogod a zabpehelydarát (igen, már ebben a formában is kapható a zabpehely!) és lisztként alkalmazod a palacsinta tésztájában. Arra figyelj, hogy a klasszikus palacsinta tésztához képest több folyadékot kell majd használnod, és amíg kisütöd a palacsintákat, addig időnként 1-1 evőkanál tejet vagy szódát keverj a tésztához, mert a zabpehely folyamatosan szívja be a folyadékot.
Gyerekkorodban még eltoltad magad elől a zabkását, most viszont már bármikor megennéd finom gyümölcsökkel, magokkal és mézzel? Ismerős. 🙂 Tegyél fel főni zabot tejben, mandula-, rizs- vagy kókusztejben, és folyamatos keverés mellett főzd puhára pár perc alatt. Mehetnek rá a gyümölcsök és már kész is! Ha szeretnéd, akkor édesítsd egy pici mézzel, de a gyümölcsöktől is elég édeskés lesz a zabkásád íze – pro tipp, hogy a fahéjtól minden édesebbnek tűnik, úgyhogy érdemes azzal is ízesíteni, pláne ha szereted az almás variációt. Egy kis ropogásért szórd meg mandulával vagy apróra tört pekándióval.
Bőröd ápolására is használhatod a zabpelyhet, ha arcradírt készítesz belőle. Kókuszolajjal locsold meg egy tálban a zabpelyhet, csurgass rá mézet és hagyd, hogy megszívja magát a zab.
De miért is lesz ez jó neked? A zab gyulladáscsökkentő hatású, ezért kiváló a bőr irritációi ellen, a méz antibakteriális és nyugtató hatása kíméli az arcbőrödet, a kókuszolaj pedig a száraz bőr hidratálására alkalmas. Csupa jó hír! Nyugi, ha se kókuszolaj, se méz nincs otthon, akkor is működni fog a mágia! Csak vizezz be egy kis zabot, nyomkodd meg a kezeid között, és simogasd át így az arcod, mint egy szivaccsal.
Ha elég elszánt vagy, akkor készíthetsz otthon zabpelyhes szappant is, amit fürdésnél bőrradírozásra és hidratálásra egyszerre alkalmazhatsz. Az elkészítést lépésről-lépésre itt elolvashatod.