Meleg, kellemes hangulat, jó italok és finom ételek. Ugye mindenki tudja, mire gondolunk? A tavasz és a nyár egyik közkedvelt programja a kerti parti, ami a család és barátok találkozásáról, az ízletes fogások és jó italok kombinációjáról szól.
Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy egy ilyen eseményhez szinte nélkülözhetetlen egy kerti sütögető, kerti grill vagy bogrács, ahol összeállnak az ízek és megalapozzák az est hangulatát.
Cikkünkben bemutatunk 10 hasznos dolgot, amit a kerti sütögetésről érdemes tudnod!
Mindig legyen egy megbízható kerti sütögetőd
Kerti sütögető nélkül el se kezdjünk kerti partit tartani! A kerti főzőhelyet megépíthetjük saját magunk is házilag, de már kiváló szakemberek állnak rendelkezésünkre, akik szebbnél szebb, minőségi kerti sütőt, grill- és bográcshelyet tudnak készíteni számunkra. Ez az építmény a kertünk egyik legszebb éke lehet, így nem csak a kerti partik alkalmával büszkélkedhetünk vele, hanem saját magunk számára is boldogságot nyújthat.
A megfelelő grillkészlet a kulcs
Ha már készen állunk és megtaláltuk, vagy megépítettük a számunkra tökéletes kerti sütögetőt, akkor ideje beszereznünk a megfelelő grillkészletet. Attól függően, hogy milyen főzőhelyet választottunk magunknak, szükségünk lesz sütőrácsra és -tárcsára, különféle nyársokra, csipeszekre és persze edényekre. Mindig figyeljünk arra, hogy tisztán tartsuk eszközeinket, a sütés után mossuk és töröljük el őket, hogy legközelebb is teljes pompájukban álljanak rendelkezésünkre.
Milyen bográcsot használj?
Az egyik leggyakrabban emlegetett kérdés, hogy milyen típusú bográcsot érdemes használni. A legnépszerűbb bográcsok közül az alföldi bográcsnak szája felfelé szélesedik, így tökéletes pörköltek számára, míg a bajai bogrács szája felfelé szűkül, ezért kiváló halászlé főzéséhez.
Emellett érdemes azt is mérlegelni, hogy öntött vasból vagy rézből készült bográcsot vásároljunk, esetleg a rozsdamentes acél vagy a zománcozott vas bogrács mellett döntsünk. Az öntött vas bogrács kiváló hőtartó képességű, míg a rézből készült edényben nem érdemes savas ételeket készíteni, a zománcozott vas bogrács mellett érvként az ára szól leginkább, valamint az, hogy minden étel elkészítéséhez alkalmas lehet.
Így rakj tüzet!
Dönthetünk úgy, hogy a kör alakú bográcsozót téglából alakítjuk ki, de készíthetünk olyan tűzrakó helyet is a kertbe, amely csak pár fahasábból áll. Ügyeljünk arra, hogy szélcsendes zugot válasszunk, valamint, hogy a lángok ne érjék a bogrács alját, hiszen könnyen odaéghet az ételünk. A legjobb, ha izzó parázson rotyog kedvenc fogásunk.
Hasznos főzési tanácsok
Az első és legfontosabb aranyszabály, hogy ne olajjal főzzünk a bográcsban, hanem inkább zsírral, a szalonnából maradt zsiradékkal pótoljuk azt. A hagymát minden esetben a forró zsírba tegyük, valamint a pirospaprikát csak a főzési idő letelte előtt 20 perccel adjuk hozzá az ételhez.
Ezek az ételek a legfinomabbak a bográcsból
Szinte mindig tuti befutó egy jó pörkölt vadhúsból, marhából vagy sertésből, egy finom halászlé, de az örök kedvenc talán mégis a paprikáskrumpli. Ha valami egyszerűbbet és könnyebbet szeretnénk, készítsünk chilis babot bográcsban. Abban az esetben, ha inkább a grillrácsot részesítenénk előnyben, a hús mellé érdemes grillezett zöldségeket, sajtot is készíteni, hogy teljes legyen a menü.
Az idő finom ételt teremt
Érdemes tudni, hogy bográcsban sokkal lassabban fő az étel, mintha a konyhában készítenénk az elektromos vagy gáz főzőlapon. Akár 6-8 órát is várnunk kell, mire a finom fogás elkészül, ezért érdemes kellő időt rászánni a főzőcskézésre, és összekötni egy kellemes összejövetellel a bográcsozást.
Rendezett kert, jó zene és társaság
A felszerelésünk, eszközeink és a kerti sütögető már rendelkezésre áll, így a kerti parti megkezdése előtt tegyük rendbe a környezetet, locsoljuk meg a virágokat és nyírjuk le a gyepet is. Érdemes vendégeink számára letisztítani a poros kerti bútorokat és egy igazi kerti partihoz méltón megteríteni az asztalt. Gondoskodjunk a jó zenéről, hiszen a jó társaság már adott! Jó sütögetést!