Magyarországon nincs annyira nagy hagyománya a teázának, mint mondjuk Kínában vagy Angliában.
Hazánkban sokan úgy vélik, hogy a teát nem lehet elrontani, és megelégszenek a szupermarketekben kapható filteres teákkal. A filteres teáknak előnye a gyorsaság, viszont a szálas teák illat- és ízélményét meg sem közelítik. A tearajongók tudják, hogy megéri a befektetett idő és energia, hiszen nincs is annál üdítőbb, mint egy fáradt nap után egy tökéletesen elkészített teát szürcsölgetni. A teakészítés nagy odafigyelést igényel, ha megadjuk a módját, mint egy különleges szertartás, páratlan élményben lehet részünk. A trükk a részletekben rejlik, nézzük, mire érdemes odafigyelni.
A víz
Sokan egyszerűen felforralják a teának való vizet, pedig minden teafajtának különböző hőmérsékletű víz szükséges ahhoz, hogy a legideálisabban kijöjjön az aromája. A túl forró víz miatt az ízélmény tompulhat, így érdemes erre odfigyelni.
A melegítés
Ugyan egyszerűbbnek tűnhet egy bögre vizet betenni a mikróba megmelegíteni, a végeredményt tekintve nagyon rossz választás a mikrohullámú melegítés. A mikróban ugyanis a behelyezett ételek és italok nem egyenletesen melegednek, így könnyen lehet, hogy bár a bögre felmelegszik, ujjunkkal ellenőrizve is melegnek tűnik a víz, de a hőmérséklete nem egyforma mindenhol.
Áztatási idő
Ahogy a víz hőmérséklete, úgy az áztatás ideje is mérvadó. Ha túl kevés ideig áztatunk, gyenge, vizes italt kapunk, ha túl sokáig hagyjuk a vízben a tealeveleket, akkor keserű ízvilágú lesz. Leginkább a fekete teával kapcsolatban tapasztalható, hogy ha az ember figyelmetlen, és a vízben felejti hosszú időre, szinte ihatatlan, keserű tea lesz a végeredmény.
A víz minősége
A tea ízét a víz minősége is megváltoztathatja. Sajnos magyarországon a legtöbb helyen nagyon kemény a víz, ami nem a legmegfelelőbb teakészítésre. Ugyanis a kemény vízben olyan ionok találhatóak, melyek a teával kölcsönhatásba lépve kellemetlen ízvilágot hagynak maguk után. Éppen ezért érdemes vízszűrő berendezéseket beszerezni, melyek lágyítják a vizet – ez a mindennapokban is hasznos lesz a számunkra, és a teázás élményét is magasabb szintre emeli. A palackozott vizet a mikroműanyagok valamint a műanyag palackok környezetszennyező hatása miatt nem ajánljuk, a desztillált víz pedig szintén rossz utóízt okozhat.
Teáskanna
Fontos a megfelelő teáskanna kiválasztása, ahogy arról már írtunk, érdemes a bolti fém szűrőket elkerülni, és beszerezni egy üveg szűrős teáskanna készletet.