Mindjárt szilveszter, elkezdünk összefoglalni! Ja, hogy egy gasztroposzthoz nem éppen a bejgli utáni mámor a legalkalmasabb? Ugyanmár! A gasztroforradalom idén is tartja magát, mi meg csak eszünk és eszünk, a macaron őrület után most épp fánkot meg cronut-ot. Azt csak sejtjük, mi lesz jövőre, de abban biztosak vagyunk, hogy ezt a 10-es listát érdemes teljesíteni, hogy továbbléphessünk a következő szintre, hajrá gasztropadavan barátaim!
Cronut. Az úgy volt, hogy a croissant meg a fánk egymásba szerettek New York-ban. Tessék? Na jó nem pontosan: valójában egy Dominique Ansel nevezetű úriember házasította össze őket, így lett az új őrület, a leveles tésztás fánk, amiért állítólag emberek képesek fél napokat sorba állni. Úristen! (Az iróniával való bárminemű hasonlóság csupán a véletlen műve). Megkóstolhatod: Briós
Miniburger! A burgermánia továbbgyűrűzik. Az OK, hogy már majdnem mindenhol lehet „házi hamburgert” kapni „helyben sütött buciban, friss salátával, házi majonézzel”, de végre gondoltak azokra is, akik egyszerűen nem bírnak megenni egy egészet. A miniburger tökjó ötlet, igazán ádázak pedig így több félét is megkóstolhatnak. Hol? Goodbar, Burger and Love
Fish and Chips. Végre lehet Budapesten szuper Fish and Chipset kapni, ráadásul nem is egy helyen. Az egész halétterem téma a The Bigfish-el kezdődött, aztán most itt van a Nemo és a Bubba’s Grill. Íme a megoldás arra, hogy ne csak a halak gyorséttermében, a Nordsee-ben lehessen enni.
Tapas. Igen tudjuk, hogy first world problem, de mi például ezer éve várunk egy jóravaló, igazi tapas bár nyitására. Most már ez is van Pesten, nem is egy, és szokás szerint nyilván egymás után kezdenek szaporodni pár hónap leforgása alatt. Megkóstolhatod: Padron, Bonxto
Gluténmentes. A gluténmentesség sokaknál nem döntés vagy táplálkozástudatosság kérdése, hanem alap. Mostantól a lisztérzékenyek is válogathatnak, mert a gluténmentes Kölesben mindent megehetnek ők is. Ezeket a kajákat mindenkinek érdemes kipróbálni, könnyű rákapni az ízükre, és nagyon egészségesek!
Nyers vegán. Húsmentes töltött káposzta, főzés nélküli tészta, túró napraforgómag-csírából. Első látásra azt gondolnánk, a nyers vegán étterem fokozottan hátrányos helyzetű: nem csak állati eredetű ételeket mellőznek, de gyakorlatilag a sütés-főzést is. Hogy hogyan kovácsolnak előnyt ebből a kihívásból, azt jelenleg az Élet Éttermében kóstolhatjátok meg. (A képen: magtejfölös savanyúkáposzta)
Pho. A pho levesről (is) írtunk már ebben a posztban anno, de nem hagyható le a listáról. Szerencsére egyre több helyen kapni a forró vietnámi mindentbele levest. Hol? Dang Muoi ,Funky Pho
Bor. Az igényes borfogyasztás nem idén kezdett trenddé válni, idén csak folytatódott. Szerencsére egyre több igazi borbárban lehet jó magyar (és külföldi) borokat találni, és nem feltétlenül méregdrágán. Végre van hová vinni a külföldi ismerősöket, ha országunk fantasztikus boraival akarunk büszkélkedni. Hol? DiVino Gozsdu, DiVino Bazilika, Bordó Bisztró
Kézműves sör. Tudtátok, hogy idén magyarok rendezték meg Berlin első kézművessör-fesztiválját? Bizony. Erre csak büszkék lehetünk, meg arra is, hogy egyre több kézműves sört áruló hely van, ahol akár 8-10 sör is csapra van verve. egyszerre. Hol? Dob3, Élesztő, Kandalló
Smoothie. Bár még mindig nem lehet minden sarkon isteni gyümölcsleveket kapni, a gyümölcs- vagy zöldségturmix (tej nélkül) szerencsére egyre elterjedtebb. Örülünk, mert nem feltétlenül szeretnénk a frissen facsart narancslénél leragadni, ha épp véletlenül eljutunk reggelizni. Hol? SzezON, Fruccola