Minden egyes alkalommal, amikor Olaszországban járunk, két perc alatt elkap minket a a dolce vita és a pasta bűvölete: az olaszok egyszerűen tudnak valamit, na. Ezt a 10 dolgot biztosan, és a legtöbbért még Olaszországig sem kell elmennünk!
Enni, órákig. Élvezet nézni, de részt is venni egy igazi olasz étkezésben, legyen az egy reggeli vagy egy nagy vacsora. Az olaszok hihetetlen odaadással képesek enni, miközben mindent kitárgyalnak, a fogásokat meg inkább ne számoljuk, nem érdemes.
Tésztát készíteni. Részünkről nincs az a mennyiség, amit ne tudnánk megenni, ráadásul mindenki megtalálja a hozzá illő olasz tésztacsodát: makaróni, spagetti, penne, cannelloni, tagliatelle, ravioli, tortellini, gnocchi, pizza….Persze a legjobban ezeket a tésztákat is az olasz mammák készítik, frissen. Szerencsére friss tésztákat itthon is találni pár olasz étteremben.
Borokat készíteni. Nem tudjuk, hogy van ez, de Olaszországban szinte lehetetlen rossz borokba belefutni, mindegy, melyik árkategórát választja az ember. Persze nem rossz, ha figyeljük a Sangiovese, Tuscany, Montepulciano, Soave, Gavi, Chiante és Brunello szavakat, de ha nem, akkor sem fog kellemetlen meglepetés érni.
Együtt lenni. Az olaszok hihetetlenül társasági lények nagy családi összejövetelekkel és hangos, egymást túlkiabáló beszélgetésekkel. Náluk a család szent, az ünnepek és a nagy kajálások mindig több generáció társaságában zajlanak és az idősebbek is kiveszik a részüket a mókából.
Szenvedéllyel főzni, szenvedéllyel szeretni. Egy 2014-es kutatás szerint az olaszok a legelégedettebbek a szexuális életükkel, pontosan 64 %-uk nyilatkozott eképpen. És biztos nem csak azért, mert a férfiakhoz a gyomrukon keresztül vezet az út!
Desszertet készíteni. Az olasz édességek egén annyi az állócsillag, hogy megszámolni is nehéz. Fagyi, tiramisu, nápolyi, cannolo, panna cotta, cantuccini…minden ujjunkra jut egy jó választás.
Sajtot készíteni. Buffala mozzarella és parmezán: két dolog, ami nélkül lehet élni, csak nem érdemes.
3-4 órát rászánni a tökéletes ragu elkészítésére. Mert az nem játék, hogy mi kerül az isteni al dente házi tésztákra! Az olaszok nem bízzák a véletlenre a szószokat, hanem türelmesen tökéletesítik, és ennek mi örülönk a legjobban.
Pihenni. Az olaszok szieszta időben – kb fél egytől háromig – pihennek. Gyakorlatilag az ebéd után rápihennek a vacsorára, és ezért senki sem hibáztathatja őket. Na jó, persze addig még dolgozni is kell, de meg tudjuk érteni, hogy egy kiadós pasta és vörösbor kombináció után jó elmélázni kicsit egy karosszékben.
Főzni. Nincs olyan olasz, aki félkézzel ne rittyentené össze neked életed legjobb spaghetti carbonaraját vagy penne arabiata-ját. Valami van a kezükben, amitől úgyis az ő tésztájuk lesz a legfinomabb. Olyan ez, mint nálunk a mama vasárnapi húslevese: eltanulhatatlan. Szerencsére nem kell messzire menni az életérzésért, a Trattoria Gusto séfjének, Simonenak például a vérében van az olasz konyhaművészet, és nem fél használni! Bármit rendelsz, garantáltan Olaszországba repít.