Olaszországot nem csak a tészták miatt szeretjük, és nem is csak a napsütés miatt. Hanem azért is, mert nagyon közel van! És ha éppen nem tudsz elugrani egy hosszú hétvégére, a következő 10 dolog közül találsz párat, amivel itthon is megteremheted az igazi dolce vitát! Jön a hétvége és a 35 fok, hajrá!
Aperitivo, vagyis vacsora a vacsora előtt. A legszerethetőbb olasz szokások egyike: 7-9-ig (ez változhat) sok olasz étteremben, kávézóban az ital mellé ingyen lehet falatozni. Hol svédasztal van, hol kis katonák vannak kirakva, hol pizza szeletek, kis saláták, olívabogyó, tésztaételek, mini szendvicsek…Milánóban, Pisában, Rómában, Bolognában, Velencében és az északibb olasz városokban jellemző.
Fagyi! Artigiana Gelati! Nagy fagyilapáttal kenve papírpohárba, akkora adaggal, hogy meg sem bírjuk enni, ezer féle ízben és színben. Az ízük pedig egytől egyig isteni.
Robogózás. Az olaszokra jellemző felszabadult szabadságnak szinte a része a (piros) robogó, amivel a macskaköves girbe-gurba utcákon vágtatnak végig. Náluk a biciklitároló helyén egymás mellé beparkolt robogók állnak mindenféle színben és márkában.
Kávé. Majdnem biztos, hogy a világon semelyik nép nem veszi komolyabban a kávézást az olaszoknál. Minden napszaknak megvan a maga kávéja, sőt, a kávénak igazi protokollja van. Például vacsora után nem illik capuccinot kérni, de este 11-kor is simán lelöknek egy espressot. Itt kávéhoz sosincs késő!
Sármos focisták. Marchisio, Totti, Cannavaro, és még sorolhatnánk. Aki azt hiszi, hogy a legtöbb nő a gólok miatt üli végig az EB-t, nagyon téved.
Elegancia. Mondják, hogy az olaszok öltözködnek a legjobban a világon. Nemcsak a divatvilágot vezetik, de az ízlésesség ranglétráján is előkelő helyet foglalnak el. Mi minden egyes alkalommal csak ámulunk és bámulunk, mikor körülnézünk egy olasz utcán az élére vasalt fess férfiakon, a tökéletes arcszőrzeteken, a frissen mosott hajakon és gyűrődés nélküli szoknyákon.
Mert közel vannak. Milánó, Róma, Bologna, Pisa fapadossal elérhető pár ezer (vagy rossz esetben pár tízezer) forintból. Bármikor megéri kiugrani egy hosszú hétvégére, Pisáról már írtunk is.
Kaják. És kajálások, órákig. Az olasz étkezés nem akad le az előétel-főétel-desszert hármasánál. Lássuk csak: antipasto (tészta nélküli étvágygerjesztő fogás), primo piatto (előétel), secondo piatto (főétel), contorno (köret vagy kísérő étel), dolce (desszert). Az olaszok hedonizmusára utal, hogy náluk simán előétel a spagetti, makaróni és mindenféle más tészta.
Szemérmetlen bókolás. Bizony, Olaszországban nőként nehéz úgy ellibbenni pár utcával arrébb (főleg persze szoknyában), hogy az ember ne kapjon pár füttyöt vagy elismerő pillantást, de még az eladók is olyan hízelgően tudnak bókolni, hogy kibeszélik belőlünk az utolsó eurónkat is. És tudjátok mit? Olaszországban ezt is simán megbocsájtjuk.
Borok, és milyen borok! Olaszországban az éves átlag borfogyasztás 98 liter / fő, amivel messze megelőzik a mi 30 literünket. Sőt, a világon a legtöbb szőlőfajta itt található: több, mint 2000 fajta, egy országon belül. Chianti Classico? Soave? Super Tuscan? Piemont? Prosecco? DOCG? Nehéz a választás! Ha szeretnél expert lenni olasz borokban, a Prosecco-tól Szicíliáig borkóstolót neked találták ki!