Elengedjük most a mindjárt vége a nyárnak sopánkodást és a hátralévő napokra összeszedtünk 10 olyan balatoni éttermet, amit érdemes még augusztusban kipipálnod. De ha nem megy, az sem baj: a legtöbbjük ősszel és télen is nyitva lesz!
Régi és új kedvenceinket a Balatoni Gasztrotérkép adatbázisában is megtalálod.
Hableány – Badacsony
A hamburgerük már eddig is messze földön híres volt, a bucit a közelben, saját recept alapján sütik, a húst pedig a Balaton déli partján legelésző Angus marhák adják. Ehhez még az jön hozzá, a kecskesajtos-bazsalikomos szendvicsük, a Big MEKK megnyerte az Év Strandétele díjat idén. Ide siessetek a leginkább, mert a Kishableány csak melegben lubickol.
Pegazus – Szentbékakálla
Tavaly is szerettük, de idén még érdemesebb ellátogatni Szentbékállára, ahol egy fiatal csapat hozza a balatoni romkocsma hangulatot jó (környékbeli) borokkal, kiállításokkal, zenével. A hamburger mellé sokszor kerül oldalas, hosszan sült húsok, házi paradicsomleves, tortilla, kebab, főzelékek, néha az indiai vonalról curry – világkonyha, mondják a Pegazusosok. Ők is nyári gyerekek, ősszel még elkaphatjátok.
Zománc Bisztrócska – Vászoly
Az idén nyílt „eldugott” bisztrócskát hamar felfedezte a tömeg, nyár végére alig lehet már foglalás nélkül leülni hétvégén. A konyha házias, az étlap rövid, az adag tökéletes. Van szárnyas raguleves, marhapofa és töltött káposzta is természetesen piros lábasban tálalva, de őszibarack levendulafagyival is.
Sparhelt – Balatonfüred
Amit a Sparheltben a legjobban imádunk, az a tálalás. Balatonfüreden a Városháza szomszédságában a vidéki romantika, a decens rövid étlap és a francia bisztró hangulat találkozik. Régiós alapanyagok, rafinéria és havonta változó étlap. Ne hagyjátok ki a desszerteket!
Sáfránkert Vendéglő – Paloznak
Laza vidéki konyha a tündéri Paloznak Fő utcáján, 5 percre a Balatontól. A Sáfránkert nem fine dining, nem csárda, nem kockás terítős vendéglő. Őszinte, minőségi, vidéki konyhát kínálnak, ahová a vendégek hazatérhetnek. A cél idén is hűnek lenni a tavaly kiérdemelt Gault&Millau 11 ponthoz. Egész éves nyitvatartást terveznek, nem késtek le róla, de persze a teraszon a legjobb a vasárnapi ebéd! Az ételeket a Homola Pincészet borai és helyi termelők tételei kísérik.
MÁRGA – Csopak
A csopaki St. Donát Pince melletti étterem mindig is a csodás kilátásáról volt híres, de tavaly koncepciót is váltottak. Ami itt vár, az helyi alapanyagokra építkező, vagány bisztrókonyha a Heston Blumenthal sztárséfnél pallérozódott fiatal tehetséges szakember, Deli Jani vezetésével. Érdemes nézni a táblás ajánlatot és választani egyet a St. Donát Birtok isteni boraiból.
Apáti Étterem – Sajkod/Tihany
Új versenyző a 71-esről Tihany nyugati oldalára, Sajkod felé a murvás útra kanyarodva. Pizzát egyetek, mert a széle roppanós, a tésztája vékony, a feltétek finomak, a kemencét pedig Nápolyból hozták. (Kép: WeLoveBalaton)
Kistücsök – Balatonszemes
#akihagyhatatlan. A Kistücsök neve fogalom, és nem csak a balatoni gasztronómiában. Csapody Balázs egész éves nyitvatartással és magas minőségű kiszolgálással tette fel a balatonszemesi éttermet a térképre, a „Tücsök” az ország 10 legjobb vendéglátóhelye közé tartozik. Csapody Balázs, Jahni Lászkó séf és a csapat a külföldi kulináris utak tapasztalatait csempészik a helyi hagyományos konyhába. A táblás ajánlatra figyeljetek, az mindig a séf „amit a piacon találtam” jutalomjátéka. (Kép: Gusto)
Bonne Chance – Bázakerettye
Az erdő széli hotel étterme évek óta Magyarország 100 legjobbja között van. A konyhán helyi termelők alapanyagaiból dolgoznak, helyben sül a saját kovászos kenyér és a pékáru, maguk készítik a lekvárokat és a dzsemeket. Fontos: állítólag vannak, akik a rántott húsért zarándokolnak ide. Tényleg isteni!
Kristinus Borbirtok – Kéthely
A Kristinus modernépülete kicsit olyan, mintha nem Magyarországon lennénk. Az étteremben helyi prémium alapanyagok adják a konyha lelkét a borok mellé. Komócsin Zoltán séf korábban többek között az Olimpiában főzött, Kulcsár Erika cukrász a Greshamben sütött. Nagyreményű fine dining, érdemes már most megnézni.