Családi recept a gyógynövények kedvelőinek.
A Stroh rum a magas alkoholtartalmáról ismert osztrák ital, ami amellett, hogy komoly kihívást jelent a legedzettebb ivóknak is, számos egyéb tulajdonsággal is bír. A sötét, karakteres rum karibi társaitól eltér abban, hogy nem cukornádból, hanem gyógynövényekből készül. Eredeti változatához cukorrépát használtak, majd a recept finomodása révén megszületett a mai változat. Ennek köszönhetően alakult ki az egyedi és fűszeres, virágos ízvilága, ami nem csak a koktélok kiváló alapja, hanem a desszertek pikáns hozzávalója is. Üvegének könnyen felismerhető íves formáit a szesztilalom időszaka ihlette, amikor a flaskákat a testre erősítve szállították. A ma már kultikus ital Ausztria egyik legnépszerűbb exportcikke, amit nem csak a külföldiek, de természetesen a helyiek is angy élvezettel fogyasztanak.
Évszázados recept
Egészen 1832-ig kell visszatekintenünk, ha a Stroh rum születésének pillanatára vagyunk kíváncsiak. Sebastian Strohnak köszönhető, hogy a gyógy- és fűszernövények, valamint a gyümölcsök desztillátumából létrejöhetett az az ital, amit ma már Ausztriában az erős rumok szinonimájaként használnak. Mindez persze nem is meglepő, ha belegondolunk, hogy az általában 40%-os változatban ismert rumból akár 80%-os alkoholtartalmút is választhatunk.
A különleges ízvilágú ital a teák és sütemények tökéletes kiegészítője, de koktélok alapjának is tökéletes, de persze azok a bátor és természetesen nagykorú versenyzők, akik elég bátornak érzik magukat ehhez, akár magában is fogyaszthatják az erős italt. A Stroh rum számos díjjal büszkélkedhet, nem véletlen, hogy világhódító italról beszélünk az esetében. Mindemellett nagyon hétköznapi aperitifnek számít hazájában, ahol a klasszikus osztrák ételek mellé, pontosabban előtt szokás fogyasztani.