A vendéglátásra szakosodott egységekben, így a hotelekben is, amennyiben van éttermi szolgáltatás, működéséhez szükséges a konyhai gépek egész repertoárja.
Azt, hogy mely gépek a legfontosabbak az éttermi konyha számára, mindenképpen a konyha nagysága és az elkészítendő ételek mennyisége határozza meg, hiszen nem mindegy mekkora létszám folyamatos ellátására van szükség a konyha részéről.
Melyek azok a gépek amelyekre egy hotel konyhájának feltétlenül szüksége van?
A továbbiakban ezeket a készülékeket mutatjuk be részletesebben.
1. Hűtő- és fagyasztószekrény
A legfontosabb berendezés egy konyha gépei közül a hűtő és fagyasztószekrény, hiszen ezzel a folyamatos működés biztosítható az élelmiszerek megfelelő tárolásához. A legfontosabb élelmiszerek a húsáruk, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek amelyekhez elengedhetetlen a hűtött tárolás.
2. Sokkoló hűtő
Nem háztartási használatra készültek, ezért sokan nem is ismerik ezeket a gépeket, hanem inkább egy minőségi étterem használatához szükségesek. A sokkoló egy mélyhűtő és hűtő kereszteződése, ami a tökéletes fagyasztást teszi lehetővé. Használatával könnyen le lehet fagyasztani a készételeket, ezzel rengeteg energiát, időt és pénzt lehet megtakarítani.
3. Ipari tűzhely
Az ipari tűzhelyek és a főzőlapok egy konyhából sem hiányozhatnak. Működésüket tekintve lehetnek elektromos árammal és gázzal működők. Méretüket a konyha kapacitása határozza meg.
4. Ipari olajsütő
Az esetek többségében hús és hal elkészítésére szokták használni, de krumpli és zöldségek sütésére is alkalmas. Univerzálisan felhasználható minden konyhában.
5. Mikrohullámú sütő
Minden háztartásban előforduló, gyakran használatos készülék, de nemcsak otthonunkban, hanem az ipari és éttermi konyhában is létszükségletű, hiszen ezeken a helyeken jól jön a gyors kiolvasztás.
6. Botmixer
Egy botmixer sokban megkönnyíti a konyhai munkát, több étel elkészítésére is alkalmas, így tökéletes eszköz a konyhai és a nagykonyhai használatban is. Készíthetők vele levesek, öntetek, szószok és habok.
7. Húsdaráló gép
Gyorsítja a nagykonyhai folyamatokat, az anyag behelyezése után a gép végzi el a daráló műveletet.
8. Tésztakészítő gép
A tésztakészítő gépek esetében léteznek háztartási és ipari változatok is. Az ipari változatok sokkal tartósabb anyagból készült, minőségi kivitelűek. Az előnyük, hogy gyorsan hoznak létre egyenletes tésztát, az alapanyag behelyezése után a gép végez minden mozdulatot.
9. Mosogatógép
Egy ipari konyhában elengedhetetlenül szükséges, hiszen időt, energiát spórolunk meg vele, így mindenképpen megéri beszerezni.
10. Páraelszívó
Páraelszívók területén szerencsére nagyon nagy a választék, mert ahhoz, hogy a konyha szag és baktérium mentes legyen szükség van rá a konyhai munkák végzése során.
Az Anvalor nagykonyhai gépek webáruházában nagy választékból vásárolhatnak ipari konyhai gépeket hoteleknek.
Összegezve
A hotelek konyhái nem működhetnek nagykonyhai berendezések alkalmazása nélkül, hiszen a működőképességének biztosítása érdekében, a munkafolyamatok végzése során a gépek rengeteg időt, energiát és pénzt spórolnak meg.