…amiket valószínűleg akkor is össze tudsz dobni az otthon megtalálható alapanyagokból, ha a hótorlasz miatt nem tudsz kijutni a lakásból, elfelejtettél bevásárolni a nemzeti ünnep előtt, vagy csak erőtlen vagy elvonszolni magad a legközelebbi boltig.
Zöldségfasírt: ha a fagyasztóban akad mirelit zöldségkeverék, kiszikkadt zsemlével és egy szem tojással csodákat művelhetünk. A megpárolt zöldséget össze kell keverni a beáztatott zsemlével, tojással és jó esetben fűszerekkel, majd kisütni, serpenyőben lepényke formában, vagy olajban gombócokká gyúrva. Zöldségköret helyett azért rizst, kenyeret vagy krumplit ennénk hozzá.
Köménymagos leves: nemcsak minimál büdzséből elkészíthető, de a másnapos gyomornak is kiváló. Rántást készítünk, szórunk bele köménymagot, felöntjük vízzel. Keverhetünk bele tojást, de tányérba aprított maradék sajtra vagy pirítósra is önthetjük.
Puliszka: a vízben főtt kukoricadara laktató és ezerféleképpen feldobható. Kisüthetjük tepsiben juhtúróval, sajttal vagy szalonnával rétegezve, megpiríthatjuk vajon és nyakon önthetjük lekvárral, de hideg tejbe aprítva is mennyei.
Maradékrántotta: 2-3 a hűtőben árválkodó tojás, néhány szelet kiszáradt felvágott és szárított kakukkfű: kollégiumi éveink kifinomult ízei köszönnek vissza ebben a fogásban, ha tej és liszt is van a háztartásban, egyenesen provance-i omlettnek is hívhatjuk!
Paprikás krumpli vagy pásztortarhonya: otthon fellelhető krumpli, hagyma, lebbencstészta vagy tarhonya, pirospaprika és ha találunk a hűtőben, akkor egy kolbászdarabka és tejföl elegendő hozzá. A receptet itt írtuk le bővebben.
Zöldségleves: ha akad otthon bármilyen friss vagy konzerv zöldség, esetleg valamilyen hüvelyes, abból finom levest tudunk rittyenteni egy hagyma és egy leveskocka vagy zöldfűszerek segítségével. Főzzünk bele bolti levestésztát vagy tojásból és lisztből készített nokedlit.
Főtt tészta bármivel: ennek az ételnek is csak készleteink és beszűkült fantáziánk szabhat határt. A zacskó aljában árválkodó maroknyi spagettit kifőzzük, és a házban található feltétekkel ellátjuk. Így születnek a később legendává érő sűrített paradicsomos-májkrémes, barackos-kakaós és a mustáros-zöldborsós spagetti receptek.
Bundás kenyér: ehhez még a száraz kenyér is csodásan felhasználható. Magában teával is kiváló, és bármilyen feltétet elbír magán, a parizer-mustár kombótól a lekvárig. A sznobok hívják French toastnak, és fogyasszák juharsziruppal vagy mézzel.
Rizs bármivel: ha van otthon rizsünk és még egy-két kiegészítőnk, már nyert ügyünk van. A főtt sós rizst egybekeverhetjük és lepiríthatjuk tojással, a legkülönfélébb zöldségekkel, zöldfűszerekkel vagy csirkemellel, esetleg szórjuk meg reszelt sajttal. Készíthetünk belőle édes tejberizst, mondjuk második fogásnak a köménymagos leves után.
Palacsinta: Ha van minden, úgy könnyű, de eláruljuk, hogy palacsintát tej nélkül, tojás nélkül, vagy akár tej és tojás nélkül is lehet sütni. Lisztet és vizet (meg szerencsés esetben azért tejet és tojást is) eldolgozunk pár csipet sóval és egy kis cukorral, állni hagyjuk, majd serpenyőben kisütjük. A lakásban található bármivel megtöltjük – tapasztalatból ajánljuk jó szívvel a spenótos és a reszelt almás palacsintát is.