Lassan már tényleg itt a tavasz! Ültess cserépbe fűszernövénymagokat, így akkor is gyönyörködhetsz a napról napra növekvő és zöldülő növényekben, ha nincs lehetőséged kertészkedni.
Nagyobb boltokban lehet ugyan cserepes fűszernövényt kapni, de ezek sokszor elég megviselt állapotban kerülnek a polcokra. Meg mennyivel jobb érzés a saját magunk ültette növényekből szüretelni!
A bazsalikomnak sok napfény és víz kell, hogy szépen bokrosodjon, aztán meg mozzarella sajt, vaj és pár csepp balzsamecet, hogy tökéletessé tegyen egy nyári vacsorát. Nemcsak finom íze miatt érezhetjük, hogy étvágyjavító, ez számos gyógyhatása közül az egyik, de alkalmazzák torokgyulladásra és magas vérnyomás ellen is.
Friss koriandert Pesten csak aranyárban tudunk szerezni delikátüzletekből, amúgy a karakterét vesztett szárított változatával kell beérnünk. Pedig magról nevelve akár minden nap feldobhatjuk vele a leveseket, salátákat.
A mentának számos fajtája létezik. A gazdag, nedves talajt és a sok napsütést szereti. Remekül illik salátákhoz, mártásokhoz, de teának is kiváló, főleg meleg nyárestéken, behűtve.
Az oregánó szintén szereti a napsütést, leveleit virágzás előtt érdemes lecsipdesni. Leggyakrabban olaszos kajákhoz szokták felhasználni, de remekül passzol minden paradicsomos, krumplis témához is.
A rozmaring évelő növény, a leveleivel főleg vadhúsokat, halat és bárányt szoktak ízesíteni. A homokos, száraz talajt szereti, szóval nem tragédia, ha az a típus vagy, aki néha elfelejti meglocsolni a növényeit. Görcsoldó, fájdalomcsillapító, baktériumölő hatása miatt is kedvelik.
A tárkony közepes fényigényű, és a nyirkos talajt kedveli. Fűszeres, csípős íze miatt népszerű, főleg levesekhez és sültekhez használják. A népi gyógyászatban étvágyjavítónak és vesetisztításra is alkalmazzák.
A kakukkfű szintén egy sikersztorival büszkélkedhet a népi gyógyászatban, a torokfájástól kezdve az emésztési gondokon át a menstruációs panaszokig sok mindenre hatásos. És emellett szuper ízt ad a húsokhoz és paradicsomos ételekhez, ezért is népszerű a mediterrán konyhában.
A koriander mellett a kapor a másik megosztó ízű fűszernövény, vagy utálják, vagy rajonganak érte. Általában kertben termesztik, pedig egy nagyobb virágcserépben is kiválóan elvan. Könnyen megterem magról, és ha nem használod el frissen, szárítva is jól megmarad az íze. Gyomorfájás, puffadás ellen használják.
A lista legkevésbé közismert szereplője a vízitorma, amely pedig üde, kissé csípős ízével fel tudja dobni a salátákat vagy reggeli szendvicseket. Ráadásul remek hatással van a vérképzésre, és csökkenti a vérnyomást. Mint neve is sejteti, a nedves talajt szereti.
A petrezselyem a magyar konyha egyik állócsillaga, amit számtalan ételhez fel lehet használni, a húslevestől a csicseriborsó salátáig. Ilyenkor szuper, ha elég csak odaszaladnunk az ablakpárkányhoz, lecsippenteni pár szálat. Vizelethajtó és étvágyjavító hatású, segít megelőzni a vesekő kialakulását.
Ti termesztitek otthon valamelyiket?