„Jó lesz ez is, majdnem ugyanaz!” – ugye ismerős? Idő/pénz/energia hiányában sokszor kötünk kompromisszumot, és fapados hozzávalókkal állunk neki konyhatündérkedni. Aztán csodálkozunk, ha az eredmény, nos, enyhén szólva a vártnál rosszabbul sikerül. Ugyanis vannak ételek, amiknek pont ez a kis minőségi csavar adja, illetve adná meg a savát-borsát!
Barnacukor vs. kristálycukor. Aki próbált már csokis cookie-t, sajttortát vagy más isteni, barna cukrot kívánó csodát kristálycukorral sütni, tudja, miről beszélünk. Igen, a barnacukor a polcnál állva őrült drágának tűnik, de iszonyúan megéri!
Edény. Az edény a sütni-főznivaló egyik legfontosabb hozzávalója, a jó edény ugyanis lényegesen kevesebb bosszúságot, na meg több sikerélményt okoz. Próbáltál már szar palacsintasütőben palacsintát sütni? Mi igen…
Minőségi vaj vs. margarin. A minőségi vajjal az van, hogy egy pirítóssal párban is megállja a helyét. Ha valaki megtalálja az igazit, többé biztosan nem mond le róla. Arról nem is beszélve, hogy sok sütemény vajjal valóban jobb, mint margarinnal, higgyünk a receptnek. A Táfelspicc vonatkozó cikke a hazai vaj-helyzetről.
Frissen őrölt bors vs. őrölt bors. A különbség tényleg ég és föld, pláne a bors-mániásoknak. Mégis, sokszor beszerezzük a csodás őrlőt, aztán elfelejtünk utántölteni. A vacsoraasztalnál ülve meg már késő bánat…
Étcsoki vs. étbevonó. Emlékszem, amikor régen külön projekt volt, hogy valamit süssünk a húsvétkor vagy mikuláskor felhalmozódott csoki figurákból. Nincs ezzel semmi gond, de egy igazán jó csokis sütihez, kekszhez, tortához bőven megéri megvenni a – drágább – étcsokit.
Rétesliszt és finomliszt. Sok sütibe mindkettőt kéri a recept megfelelő arányban keverve. Persze akkor is elkészül a süti, ha csak egyiküket használjuk, mert az volt otthon, de mégse lesz tökéletes.
Friss fűszer vs. szárított. Sajnos a fűszernövények nevelgetésével elég sok a macera, de megéri bevállalni idén (is), jön a tavasz és már írtunk is róla!
Frissen őrölt kávé vs. őrölt kávé. Az instantról nem is beszélünk. Kis otthoni kávéőrlőt már nagyon olcsón lehet kapni, és ha figyelembe vesszük azt a borzasztó tényt, hogy az őrlés után 15 (!) perccel a kávé elveszíti illatának és aromájának 50%-át, akkor többé nem fogunk tudni élni nélküle.
Sushi rizs vs. sima rizs sushi-hoz. Nem magyarázzuk túl, ismerünk olyat, aki sima rizzsel próbált zsonglőrködni. Nem jött be. Sajnos, mert a sushi rizs jóval drágább.
Idő. Az idő sok ételnek, főleg a sütiknek az egyik legfontosabb, kihagyhatatlan hozzávalója. Ez azért fájó, mert az ember az esetek nagy százalékában utolsó pillanatban akar csodát alkotni. Én például csaknem fél éve szemezek ezzel a Chocolate Chip Cookie recepttel, aminek tésztáját 36 (!!!) órán át kell pihentetni. Egyelőre nem vállaltam be, de azt már megtanultam, hogy a linzertésztának tényleg kell az a fél óra a hűtőben…