Boldog az a város, ahol a zöldséges a legkisebb bevásárláskor is egy csokor koriandert ad ajándékba, ahol egymást érik a reggelizőhelyek, és ahol a legfrissebb tengeri halakat tökolcsón beszerezheted a piacon. A következő tippekből egy komplett napi menüt is összeállíthatunk.
 A lisszaboniak reggelire általában csak egy pékárut és kávét fogyasztanak, az utcán sorakozó, hangulatos reggelizőhelyek, kávézók valamelyikében. Bárhova is ülsz be, nem fogsz csalódni, 3-4 euróért pedig még a belvárosban is csaphatsz egy jókora reggelit. Sós pékáruknál érdemes megkóstolni a halkrémmel töltött batyut vagy a bolinhos de bacalhau-t (a képen a jobb szélső kis falatka az), ami a magyar tócsnihoz hasonlít, csak épp a tésztába tőkehaldarabokat kevernek.
 A lisszaboniak reggelire általában csak egy pékárut és kávét fogyasztanak, az utcán sorakozó, hangulatos reggelizőhelyek, kávézók valamelyikében. Bárhova is ülsz be, nem fogsz csalódni, 3-4 euróért pedig még a belvárosban is csaphatsz egy jókora reggelit. Sós pékáruknál érdemes megkóstolni a halkrémmel töltött batyut vagy a bolinhos de bacalhau-t (a képen a jobb szélső kis falatka az), ami a magyar tócsnihoz hasonlít, csak épp a tésztába tőkehaldarabokat kevernek.

 Még egy tipp reggelizéshez: a portugálok őrült módon édesszájúak, ez a kávézók kínálatán is meglátszik. Rengeteg különleges, töltött és foszlós és porcukorral hintett péksüteménycsoda közül választhatsz, mint amilyen a képen látható Bolas de Berlim is.
 Még egy tipp reggelizéshez: a portugálok őrült módon édesszájúak, ez a kávézók kínálatán is meglátszik. Rengeteg különleges, töltött és foszlós és porcukorral hintett péksüteménycsoda közül választhatsz, mint amilyen a képen látható Bolas de Berlim is.

 Bárhova is ülsz be, a tömör és foszlós portugál kenyérben soha nem fogsz csalódni. A lisszaboni éttermekben általában kérés nélkül hoznak ki egy kis előételt, de ha eszel belőle, azt felszámítják. Mindezzel együtt egy kis olivabogyóval kínált kenyeret bárhol megéri csipegetni, amíg elkészül a főétel.
 Bárhova is ülsz be, a tömör és foszlós portugál kenyérben soha nem fogsz csalódni. A lisszaboni éttermekben általában kérés nélkül hoznak ki egy kis előételt, de ha eszel belőle, azt felszámítják. Mindezzel együtt egy kis olivabogyóval kínált kenyeret bárhol megéri csipegetni, amíg elkészül a főétel.

 Ugye mindenkinek ismerős a kőleves meséje? A Portugáliában népszerű Sopa de Pedra (ami lefordítva kőlevest jelent), pont olyan, mint a mesében: minden van benne, a káposztától és krumplitól kezdve a babon át a malachúsig és kolbászig. Tartalmas leves, főfogásnak is kiváló – ráadásul a legtöbb helyen 2-3 euróért árulják.
 Ugye mindenkinek ismerős a kőleves meséje? A Portugáliában népszerű Sopa de Pedra (ami lefordítva kőlevest jelent), pont olyan, mint a mesében: minden van benne, a káposztától és krumplitól kezdve a babon át a malachúsig és kolbászig. Tartalmas leves, főfogásnak is kiváló – ráadásul a legtöbb helyen 2-3 euróért árulják.

 Az Acorda de Gambas szintén egy klasszikus portugál fogás, amit olcsósága és egyszerűsége miatt kedvelnek. A magyar ízlésnek eléggé furcsának tűnhet, de egyszer megéri kipróbálni. Ez egyfajta sűrű kenyérleves, amibe garnélát és friss koriandert kevernek, illetve egy tojást ütnek rá.
 Az Acorda de Gambas szintén egy klasszikus portugál fogás, amit olcsósága és egyszerűsége miatt kedvelnek. A magyar ízlésnek eléggé furcsának tűnhet, de egyszer megéri kipróbálni. Ez egyfajta sűrű kenyérleves, amibe garnélát és friss koriandert kevernek, illetve egy tojást ütnek rá.

 Bacalhau à Braz: a legtöbb étterem étlapján megtalálod az apró szeletekre vágott, tojással, petrezselyemmel és hagymával kisütött tőkehalat, ami mellé salátát vagy sült krumplit adnak. Amúgy annyira népszerű Portugáliában a tőkehal, hogy sózott-szárított változatát gyakorta már Norvégiából importálják, úgyhogy ha eredeti portugál halat akarsz hazahozni, akkor nézd meg a boltban a származási országot.
 Bacalhau à Braz: a legtöbb étterem étlapján megtalálod az apró szeletekre vágott, tojással, petrezselyemmel és hagymával kisütött tőkehalat, ami mellé salátát vagy sült krumplit adnak. Amúgy annyira népszerű Portugáliában a tőkehal, hogy sózott-szárított változatát gyakorta már Norvégiából importálják, úgyhogy ha eredeti portugál halat akarsz hazahozni, akkor nézd meg a boltban a származási országot.

 A bife com um ovo a cavalo nem csak őrületesen finom, de még a neve is vicces: szó szerinti fordításban annyit tesz, ‘marha lóháton ülő tojással’. A portugál főételek nagy részéhez hasonlóan ez is egy egyszerű étel: a barnamártásos marha steak tetejére még egy tükörtojást tesznek.
 A bife com um ovo a cavalo nem csak őrületesen finom, de még a neve is vicces: szó szerinti fordításban annyit tesz, ‘marha lóháton ülő tojással’. A portugál főételek nagy részéhez hasonlóan ez is egy egyszerű étel: a barnamártásos marha steak tetejére még egy tükörtojást tesznek.

 Irigyléssel gondolunk minden konyhára, amelyiknek sosem kell szűkölködnie frissen fogott tengeri halból. Sok étteremben megnézheted a halválasztékot, és rábökhetsz arra a halra, amit konkrétan el szeretnél fogyasztani.
 Irigyléssel gondolunk minden konyhára, amelyiknek sosem kell szűkölködnie frissen fogott tengeri halból. Sok étteremben megnézheted a halválasztékot, és rábökhetsz arra a halra, amit konkrétan el szeretnél fogyasztani.

 Egy falatka a mennyországból: pastéis de Belém vagy pastéis de nata. Ha kibuszozol vagy kivonatozol Belémbe, feltétlenül látogass el a legendás cukrászdába, ami 3 percnyire van a Szent Jeromos kolostortól, és évtizedek óta ontja magából specialitását, a vaníliakrémmel töltött leveles kosárkát. Kérhetsz rá porcukrot és fahéjat is, és mivel pár percenként hozzák ki az újabb tepsiket, akár frissen, azon melegében is benyomhatsz egy párat.
 Egy falatka a mennyországból: pastéis de Belém vagy pastéis de nata. Ha kibuszozol vagy kivonatozol Belémbe, feltétlenül látogass el a legendás cukrászdába, ami 3 percnyire van a Szent Jeromos kolostortól, és évtizedek óta ontja magából specialitását, a vaníliakrémmel töltött leveles kosárkát. Kérhetsz rá porcukrot és fahéjat is, és mivel pár percenként hozzák ki az újabb tepsiket, akár frissen, azon melegében is benyomhatsz egy párat.

 A portugál borok – és azon belül is a portói – világhírűek, de ha ezeken túl is kíváncsi vagy valamilyen alkoholos nedűre, akkor a Ginjinha nevű meggylikőrt ajánlanánk.
 A portugál borok – és azon belül is a portói – világhírűek, de ha ezeken túl is kíváncsi vagy valamilyen alkoholos nedűre, akkor a Ginjinha nevű meggylikőrt ajánlanánk.

 
					 
					 
					 
					 
					 
					
 2012.11.13.
 2012.11.13. 
					    	 
		        	 
		        	 
		        	




