Jó, persze ebben a melegben is lecsúszik egy jó bográcsgulyás, gond nélkül esszük a pörköltet is, de nagyon rá tudunk kívánni a HIDEG, vagy legalábbis hűsítő ételekre. A kedvenceink: kevés meló, nagy jóság!
Ilyen például a tabbouleh saláta, ami eredetileg egy libanoni étel, de mint egy jó lecsónak, ennek is százféle verziója ismeretes. Mi így készítjük: egy bögre kuszkuszt (vagy kölest vagy bulgurt) készre főzünk, és 3 kisebb, apró kockára vágott paradicsommal, és egy fél kígyóuborkával -ezt is apró kockákra vágjuk- összekeverjük. Meglocsoljuk pár löttyintésnyi olívaolajjal, megszórjuk apróra vágott újhagymával, és egy-két csokor felaprított petrezselyemmel. Ha van, mentát is tépkedünk bele, sót szórunk rá és egy citrom levét is belefacsarjuk. Hűtőbe tesszük egy kis időre, vagy éjszakára. Hidegen, boldogan fogyasztjuk. Belesebbek -mint mi-, főtt vagy konzerv csicseriborsóval, grillsajttal tuningolhatják.
Vannak, akik ebben a melegben egyenesen tartózkodnak a darabos ételek fogyasztásától, és kifejezetten folyékony, hideg dolgokat hajlandóak csak leengedni a torkukon: nekik jöhet egy jó gazpacho! Itt olvashattok a történetéről, és itt pedig találtok többféle receptet, mi a magunk részéről teljesen változó arányú, nagyobb darabokra vágott paradicsomot, kígyóuborkát, hagymát, egy-két gerezd fokhagymát és paprikát szoktunk só, sherry ecet és olívaolaj keverékében áztatni egy kis száraz kenyérrel – eddig még minden variáció finomra sikeredett! A hűtőben fél-egy napig áztatott keveréket leturmixoljuk, és turmixolás közben először még egy kis olívaolajat, majd fokozatosan vizet adunk hozzá, míg sűrű krémlevest nem kapunk. Só, bors, chili mehet bele, és kész is! Mellé külön kis tálkán negyedbe vágott főtt tojást, felkockázott hagymát, sajtot lehet kínálni.
És mit szólnátok egy jó kovászos uborka krémleveshez? Nagyon egyszerű elkészíteni, és már a gondolatától kicsit felfrissültünk: 4-6 felkockázott kovászos uborkát egy pohárnyi saját levével összeturmixolunk (pár apró kockát hagyj ki, az mehet majd a tetejére), pár evőkanál tejföllel elkeverjük. Tádá! Lehet kaporral vagy fokhagymával tovább ízesíteni, a kihagyott kockákat a tetejére kanalazni – akiknek ez még kevés, azok pirított kenyérkockával, sült kolbászkarikákkal vagy ropogós baconcsíkkokkal fokozhatják.
Nem nagy megfejtés, de gyorsan-könnyen összedobható szendvicsek is jól jöhetnek napközben: bár szüleink óva intettek a majonézes cuccoktól nyáron, ha nem aszalod egész nap hátizsákban, vagy a kocsi hátuljában, simán bevállalhatsz egy coleslaw-val rendesen megpakolt zsemlét. Vágj apró csíkokra (vagy reszelj le) egy fej káposztát -lehet lila is-, mellé reszelj egy répát, egy almát, egy fél lilahagymát, sózd, borsozd és keverj bele pár kanál majonézt. Hagyd állni éjszakára, reggel pedig egy zsemlébe, bagettbe töltsd bőkezűen hajtogass bele egy-két szelet sonkát vagy füstölt sajtot, maradék sült húst, ami otthon akad. Isteni!
Szokatlan kombináció, de egyre többen barátkoznak meg vele: görögdinnyés-fetás saláta. Érdemes elvonatkoztatni a ténytől, hogy görögdinnyét nagyon sokáig csak magában, könyékig csorgó lével toltunk magunkba, a felkockázott dinnyét lilahagymakarikákkal, fetakockákkal, fekete olívabogyóval és rukkolával keverve pikáns, izgalmas salátát kapunk. Mi több, menta is mehet bele! És a végén még ráülök – ezt már az anyukánk mondaná…
Egy kis kanyarral szeretnénk benneteket elirányítani Feri, a főzelékes blogjára, ahol számtalan mesés, a klasszikus habarásba és lisztbe fojtott módszert hírből sem ismerő receptet találhattok. Itt van például a hidegen fogyasztható kukoricás paradicsomos cukkinifőzelék, ami biztos sokaknál ki fogja verni a biztosítékot, de elő a nyitottabbik énetekkel, ez főzelék, ez finom!
De gondolunk az édesszájúakra is! A gyümölcsleves szó hallatán sokunk hátán kezd futkározni a hideg, de mi nem a menzák langyos, töményen édes, egyben keserűen savanyú leveseire gondolunk, helyette hűvös, ízes baracklevest készítenénk. 4-5 érett őszibarackot meghámozva, kimagozva kockákra vágunk, egy kis őszilével összeturmixoljuk, majd egy kis doboznyi sűrű natúr joghurtot keverünk hozzá. Friss gyömbért reszelünk bele, de mentalevelek is remekül kiegészítik. Kevés citromlével, mézzel lehet tovább ízesíteni.
Még egy édes recept: a hideg fűszeres gyümölcsrizs. Nem kell túlgondolni, hűtsd le a szokásos módon elkészített tejberizst, és keverj hozzá friss gyümölcsöket, szórd meg fahéjjal és tádám! Ha van kedved, próbáld ki a sáfrányos-kardamomos verziót is!
Aki egész idáig szénhidrátot és húst hiányolt hűs ételötleteink közül, annak a végére tartogattuk a hideg tésztasalátát. A készre főzött tésztát (csavart, penne vagy farfalle az igazi ide) csíkokra vágott sonkával, pirított bacönnel vagy maradék hússal, paradicsomkockákkal, ha van, aszalt paradicsommal és póréhagymával összekeverjük. Bazsalikomot szórunk rá, pár kanál olívaolajjal megöntözzük, ha van otthon, és jó ötletnek tűnik, egy almát is belekockázhatunk. Állni hagyjuk. Ha igazán gyerekkori ízűre szeretnénk, egy pohár tejfölbe kevert majonézes-mustáros öntetet készíthetünk hozzá.
A végére hagytuk az ultimate gyilkos napok egyetlen elviselhető ételét: a gyümölcssalátát. Ehhez már tényleg nem mellékelünk receptet, egyetek hideg gyümölcsöket amiket szerettek, összevágva!