Ízek, amik nem mennek ki a divatból: valószínűleg már a szüleink is ismerték őket, és szinte biztos, hogy a gyerekeink is érteni fogják. Fűszerek és fűszerkeverékek, ízek, amiket nem tudunk megunni.
Hányszor olvastad a gyros-büfét gyorsbüfének? Mi vagy ezerszer! És legalább ennyiszer szívtuk magunkba a gyros semmivel össze nem téveszthető illatát: só, bors, fokhagyma, oregánó, kakukkfű, pirospaprika és római kömény, más iskolákban némi szerecsendió és fahéj is kerülhet mellé. Forró „elefántlábról” szaggatott hús, pitába vele – hagyma, csípős mehet?
Ugyanez a helyzet a tzatzikivel: végtelenül egyszerű, joghurt, só, uborka, kapor és fokhagyma, a végeredmény mégis több ennél! Számtalan saláta, pirítós és szendvics menekült már meg a tzatziki révén az unalom és szárazság általi haláltól. Nyáron, jéghidegen a legeslegfinomabb!
Ha azt mondom pizza, tuti hogy megjelenik a nyelved hegyén egy íz, hiába létezik ezerféle pizza! Tésztától, feltéttől, mindentől független, paradicsomos, zöldfűszeres, sajtos íz. Minden pizzakrém, éjszaka felmarkolt pizzaszelet, munkahelyre rendelt pizza közös nevezője. Még a távoli vékonytésztás olasz rokonoké is. Érzed már?
Aztán ott van a mexikói. Csalás persze, mert amit mi mexikóinak ismerünk, az valójában tex-mex, a Texas-Mexikó határon kialakult egyedi konyha, ami sok mexikói jegyet visel ugyan magán, de tele van amerikai újítással. Ezzel mi most nem törődünk, mexikóinak hívjuk a mexikói fűszert és kész: ez az, amivel minden itthoni chilis babban, kukoricakrémlevesben, tortillában találkozunk. Mitől ilyen finom? A sok bors és chili mellett kerüljön bele fokhagyma, citromhéj, kömény és római kömény, és az elmaradhatatlan -némelyek szerint poloskaízű- koriander. Ahogy listánk bármelyik fűszer-tagjával, ezzel is új arcot adhatsz egy unásig sütött csirkemellnek, próbáld csak ki!
Fűszerkeverék, de itt mindenképp szívesebben használjuk a tagokat frissen: a provence-i keverék, azaz bazsalikom, kakukkfű és rozmaring, plusz időnként -nagy örömünkre- egy kis levendula. Imádjuk egyszerű kenyérlepényeken és tejszínes-zöldséges tésztákon, de azért a csúcsok csúcsa a kategóriában számunkra az egy grillezett báránydarab, héjában sült, vagy vajas krumplival!
Másodunokatestvérek a provence-i fűszerrel, de azért mégis más: szintén örök klasszikus a „zöldfűszer”, ami általában metélőhagyma, zsálya, oregánó, bazsalikom, kakukkfű és rozmaring tetszőleges arányú keverékét jelenti. Nekünk legalábbis általában tetszik! Főleg fűszervaj formájában, amit pirítósra, urambocsá nagy sült húsokra olvasztunk nagy örömmel.
Időnként hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni, pedig számtalan iránya és lehetősége van az indiai konyhának is: mégis valahogy mindannyiunk konyhaszekrényében lapul egy általános „indiai fűszerkeverék” vagy egy zacskó, „curry” felirattal. Ahány ház, annyi szokás, családonként változhat az összetétel, de alapvetően ezekből a fűszerekből indulunk: római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, gyömbér, chili, mustármag, fahéj, ánizs, kardamom, zellermag, szerecsendió. És most pedig megéheztünk, adjanak elénk egy jó csirke vindaloo-t, vagy tikka masalát!
Na, végre egy egyértelmű keverék: a kínai ötfűszer, azaz őrölt szegfűszeg, fahéj, édesköménymag, szecsuáni bors és csillagánizs. Ez az elegy a jin-jang elméletet, azaz az ellentétek kihangsúlyozását kihasználva tökéletes összhangot teremt a kínai konyha öt alapeleme között. Ízeiben találkozik édes, savanyú, keserű, pikáns és sós, például az egyik kedvenc téli ételünkön, az ötfűszeres sütőtökön is. Kacsamellhez, csirkecombhoz is szuperül passzol!
Becsapós, ami jön: a hamburger-íz. Mondhatnád, hogy nincs egy tipikus íze, de bizony van közös a jó hamburgerekben! Mitől lesz egy hamburgernek hamburgeríze? Nos, a húspogácsától, amit lehetőleg són és borson kívül nem ért semmi, azon melegében hozzácsapott sajtszelettel, egy kis paradicsommal, jégsalátával és isteni karamellizált zsemlével. Csorog a nyálunk.
Ugye nem gondoltátok komolyan, hogy kihagyjuk? Természetesen nem jöhet létre slágerfűszer-lista a magyaros ízű fűszerkeverék nélkül! Só, bors, pirospaprika, hagyma, fokhagyma és kömény, ha ezek kéznél vannak, már csak pár lépés egy gulyás, egy pörkölt, vagy egy halászlé. ALAP.