Ha 10 nyári étel listát készítenénk, a kovászos uborka biztosan előkelő helyen végezne – de miért ne szenteljünk rögtön egy saját listát hőn szeretett savanyúságunknak? Mert a kovászos uborka egy szuper alapanyag, nemcsak statiszta, hanem pár fogásban simán elviszi a hátán a bulit!
Itt van például a kovászos uborkás fröccs: uborkalé behűtve, jéghideg szódával felöntve 1:1 arányban. Önmagában szuper másnaposságűző (hideg, sós, szénsavas – mindent tud, amit kell), ha pedig készen állsz a következő menetre, jöhet bele egy kis fehérbor (pl. egy jó csopaki rizling) is!
Van az Egyesült Államoknak egy olyan része, ahol mindent kirántanak, még a görögdinnyét és a kólát is. Igen, rántott kóla! Mondjuk mi se panaszkodjunk, mióta feltaláltuk a rántott túrórudit. Szóval onnan származik a deep fried pickles, azaz a rántott uborka, és innen már csak egy icipici lépés a rántott kovászos uborka. Dupla bundába érdemes őket panírozni, hidegen. Az igazi gurmék valamilyen öntetet, pl. fokhagymás-joghurtosat is tálalnak mellé.
Aztán persze levest is főzhetünk a koviubikkal: a rasszolnyik egy nagyon finom savanyúleves, húslé alapon (eredetileg még vese is került bele), tejföllel-kovászos uborka levével bekerve, gerslivel. A részletek itt, meg hamarosan a mi tányérunkon is.
Már piknikezős cikkünkben is említettük, de nem tudunk betelni vele: Diéták és Álmok Nóri kovászos uborkás, céklás kencéje rövid úton vette be magát kedvenc receptjeink közé. Pikáns, édes, sós, savanyú és még a színe is szép. Mi kell még? Ja igen, valami klassz hús, pl. egy szép omlós tarja azért jöhet mellé!
De vissza az oroszokhoz! Ugye ismeritek az orosz hússalátának becézett ipari majonéz-szörnyeteget? Nos van annak egy házi, finomabb verziója is, amit Olivier saláta néven lehet megtalálni. És még ennek a finom házi verziónak is van persze egy főúri eredetije rákfarkakkal és kaviárral, de ez már messzire vezet. Mindenesetre itt a házilag kivitelezhető, és finom változat, szerintünk amiben főtt tojás és kovászos uborka van, az már rossz nem lehet, de ebben még további alkotórészek is vannak, úgy mint Orvosi felvágott, azaz Doktorszkaja!
Biztosak voltunk benne, hogy szeretnénk egy főzeléket erre a listára. És ha főzelékek, akkor a szálak csak Szatmári Ferihez vezethetnek. Szóval, íme a gyömbéres, kovászos uborkás tökfőzelék! Bundás kenyér helyett unortodox módon valami ropogós bundás, pl. panko morzsás halat sütnénk hozzá.
És meg is érkeztünk listánk egyik fő ihletőjéhez, a híres kovászos uborka krémleveshez. A balatonszemesi Kistücsökből indult hódító útjára, de kóstoltuk az azóta sajnos bezárt budai Serpenyősben is: selymesen hideg, savanykás, ideális nyári leves, amit a tetejére szórt szalonnachipstől azért kap egy kis súlyt is. Próbáljátok ki!
Kicsit határterület a kovászos uborkás fröccs és egy jégkása között a kovászos uborkás granita. A Sör Mi Több sörvacsoráján kóstoltuk és azóta sem feledjük: igazi megosztó falat, a kovászos uborka íz, és a belénk ivódott jégkása-szóval-biztos-édes-lesz élményt arcon csapó savanyúság…nyami!
De evezzünk csak vissza a befogadhatóbb ízekhez! A füstölt halas uborkás szendvicskrém mondhatni biztonsági játékos, jól bevált, működő kombináció: apróra kockázott kovászos uborkát keverjünk apróra vágott füstölt lazaccal, tejföllel vagy natúr sajtkrémmel. Kétszersültön, bagetten 2 perc alatt összepattintható, fancy vendégvárónak sem utolsó!
És persze ott van a legalapabb fogyasztási mód, mert egy uborka sem kerülheti el a sorsát. Amikor rájárunk nappal és éjszakánként a hűtőben rejlő dobozokra: azaz MAGÁBAN! Ugye ti is imádjátok?