„Mindegy, csak valami édes legyen!” Ismerős érzés? Bemutatjuk kedvenc helyeinket, ahol gyakori vendégként tobzódunk boldog cukorsokkban.
Daubner. Alapvetés cukrászdafronton, megkerülhetetlen intézmény, ahogy megkerülhetetlen a sorbanállás is, ami része az élménynek. A klasszikus E80 tortájuk és a híres szilvás papucs mellett hibátlan még a Sacher tortájuk és sokféle fagyijuk is. Az egyetlen általunk ismert hely, ahol kilóra mérik a macaront – amit szintén érdemes megkóstolni, mi a vaníliás és a szilvás változatokat szoktuk pusztítani lelkesen hazavinni.
Erdős és Fiai. Igazi fagyicsászár cukrász, Etele téri cukrászdája még a 4-es metrónak is értelmet ad. Váratlan fagyi-ízek (mint pl. az Irsai Olivér vagy a kapros-túrós) és az Erdős-torta (pisztácia! csokidarabok! mandulaliszt! fehércsoki! liofilizált málna!) csábítanak a kóstolásra, persze ha odaérsz, már alig győzöd majd válogatást. A legnagyobb sajnálatunkra kihalóban lévő kardinális szelet is kapható náluk. Long live Erdős és fiai!
Dolcissima. A kis olasz hely nemrég nyílt a Frankel Leó utcában, de már bérelt helye van szívünk édességekre szakosodott csücskében: mesés házi málnaszörpjük van, és hát ott sorakoznak a pulton a joghurtos-ricottás fagyik, a gyönyörű, mesterien rétegzett sfogliatellék és óriás kedvencünk, a cannolo! Ez a szicíliai édesség egy olajban kisütött ropogós tésztacső, amibe fagyit töltenek – édes, hideg, ropog, nem tudunk vele betelni. Ja, és még egy tipp: a pöttyös vaníliafagyijukat ki ne hagyjátok!
Cake Shop. Bájos kis hely a Deák tértől pár lépésre (sőt! tegnap nyitották meg Cake Shop Garden nevű II. kerületi egységüket is) a József Attila utcában: macaronok, meringue-ek és jópofa cake popok gyakran előfordulnak a süteményes pulton, ahogy izgi torták is, mint pl. a mojito torta, vagy a gesztenyés sajttorta. Vagy a whisky torta. Vagy a tonkababos tarte. Értitek. Indulás.
La Delizia. Akik a nagy, tartalmas tortákat soknak érzik (őszintén nem értjük), azoknak is van ám ajánlatunk! Az újlipótvárosi La Delizia kekszmanufaktúra ropogós kekszei csupa hagyományos hozzávalóból készülnek, értsd: cukor, vaj, liszt és persze az izgi fűszerek! A klasszikusok mellett belenyúlhatunk olyan váratlan ízesítésekbe is, mint a rozmaringos-csokis vagy az epres-bazsalikomos. Anonim cantuccini-kedvelők titkos találkahelye is!
The Donut Library. És ha már a környéken járunk, fánkok! Méghozzá rendőrfánkok. Nagyon amerikai, eléggé magyar és nagyon finom! Aki nem bírja a felhőtlen bűnözést, az ne olvasson tovább, de lássuk be, ritka az olyan elégedettség, mint a zsír és cukor ilyen pompás elegye által kiváltott boldog cukorkóma. Lime és maracuja, Oreo, sós karamella. Nem fokozzuk – itt találjátok a címeket.
Zazzi. Korábban Solymáron, egy ideje pedig már a Kolosy téren vár édesszájú áldozataira a pályamódosító hölgyekből verbuválódott Zazzi csapata. Az elsők között készítettek az országban macaront -még A Nagy Macaronforradalom előtt-, de máig azon kevesek közé tartoznak, akik egyszerre képesek meseszép ÉS nagyon finom sütemények megalkotására. Mindent bátran ajánlunk náluk, de legesleginkább a mangós, és a tonkababos sütiket szeretjük a kínálatból.
SUGAR! Shop. Hiába van évek óta a színtéren, a SUGAR! Shop berendezésére és látványos desszertjeire nem lehet ráunni. Instagram-biztos helyszín, olyan helyi klasszikusokkal, mint a cuki minitortácskák, a tejberizs, vagy kedvenceink, a kishibás macaronok, akiket olcsóbban meg lehet venni. (És nekünk ugyanúgy ízlenek!). Tej-, cukor- és lisztmentes tortákkal is készülnek mostanság, így választékukból a mindenféle étel-intolleranciával bíró barátainkat is könnyedén meglephetjük. Ja, és SOSE tudunk kilépni úgy az üzletből, hogy nem vettünk egy kisebb hegynyi Jelly-Belly-t.
Mannatural. Gondoltunk a nyersételek fogyasztóira és a vegánokra is! A Parlamenttől nem messze, a Garibaldi utcában készülnek a Mannatural teljesen nyers tortái, csak pár íz a közelmúlt kínálatából: levendulás, chilis-gojis, kesudiós eper… nemcsak finomak, de mind-mind adalékanyagmentes, állati eredetű összetevőket, glutént és laktózt sem tartalmaznak.
Go-free Bar. A végére hagytuk a teljes étkezésnek is álcázható desszertezést: azaz a gofrit! A Dohány utcai Go-Free Barban komolyan veszik a gofrizást – hol van már gyerekkorunk egyenpudingos-vaníliaöntetes gofrija? -, isteni sós és a bennünket most jobban érdeklő édes változatok közül válogathatunk. Van nutellás-banános is, meg fagyis is, oh hai!