A Felelős Gasztrohős kezdeményezés célja a környezetbarát étkezési kultúra elterjesztése hazánkban. Íme, néhány tanács, amelyek alkalmazásával te is hős lehetsz a konyhádban.
Távolságtartás: A tűzhelyet és a hűtő- vagy fagyasztókészüléket ne állítsuk egymás mellé. A tűzhely hőleadása következtében a hűtőgépek több energiát használnak fel.
Tartsd zárva a sütőajtót: Ha egyszer behelyeztük a sütnivalót a sütőbe, a legjobb, ha a továbbiakban csukva tartjuk a sütő ajtaját. Minden egyes nyitáskor ugyanis a hő mintegy 20 százaléka megy veszendőbe.
Utóhő: Használd fel az utóhőt, a főzési idő vége előtt 10 perccel kapcsold ki a készüléket. A megfelelő hőmérséklet ennyi ideig marad meg.
Megfelelő méret: Válaszd ki a tűzhelynek megfelelő méretű főzőedényt, más esetben ugyanis fölösleges energia és hő megy kárba.
Fel a fedővel: Minden edény számára akad megfelelő fedő. A fedő nélküli főzés mintegy három-négyszeresére növeli az energiafelhasználást.
Csínján a vízzel: Az ételek lehetőleg kevés vízzel készítsd el, négy adag burgonyához elég például egy csésze víz. Ez nemcsak energiát spórol, de egyben a vitaminokat is megőrzi.
Gyorsfőzőedények: A hosszú főzési időt igénylő ételek hatékonyabban készíthetők el a gyorsfőzőedényekben. Ezek akár 30 százalék energiát és akár 50 százalék időt spórolhatnak meg számunkra.
Alkalmazz “sütőtérelosztót”: Ez egy alsó fűtőelemmel ellátott kiegészítő, amely a sütőteret kétharmadára csökkenti.
Használd ki a sütődet: Ha légkeveréses sütőben egyszerre több szinten sütsz, sok áramot takarítasz meg, mivel így optimálisabb az energiafelhasználás.
Spórolj az energiával és a pénzeddel: A konyhai kisgépek gyakran az energiaspórolás igazi bajnokai. Fél liter vizet sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban lehet felforralni a vízforralóban, mint egy edényben a tűzhelyen.
További tippekért látogass el a gasztrohos.hu–ra.