Kicsit lehűlt az idő, mi pedig – főleg vasárnap – nagyon, de nagyon kívánjuk a leveseket. Nem csak másnaposságra, hanem a mama főztje helyett is, ha éppen nem tudunk hazalátogatni. Egy tál forró magyar húsleves vagy ázsiai ramen vagy pho mindig felmelegíti a lelkünket. Itt egyetek!
Petrus
Ilyen egy igazi vasárnapi gazdag húsleves házitésztával! A Ferenc téri vendéglő húslevese illik a Petrus házias és otthonos szellemiségéhez. Mondanánk, hogy mint a nagymama levese, de mindenki másképp csinálja.
Dang Muoi
A Dang Muoi már csak azért is az egyik legautentikusabb vietnámi, mert a Józsefvárosi piacról költöztek a városba, tulajdonképpen a vendégek nyomására. Az étterem enteriőrje az európai szem számára viccesen giccses a házi oltárral, de a választásnál segít a képes étlap. A tényleg hatalmas (ha nagyot rendelsz) leves tökéletes egytálétel.
Menza
Sürű, sötét narancssárga leves, amiből kétszer is megtelik a tányér, a tányér közepén egy nagy darab grízgombóc és marhahús, meg persze sárgarépa. A Menza húslevese nem menzás, ellenben klasszikus, a szó legjobb értelmében véve. Tökéletes, mint a hely legtöbb alap étele. (Fotó: welovebudapest)
Oriental Soup House
Az újlipótvárosi étterem étlapja nincs túlbonyolítva, a pár leves mellé dim sum batyukat kérhetünk és van desszert is, de ide úgyis mindenki a pho levesekért jön. Ebéd- és vacsoraidőben tele van a hely és ismerősök-ismeretlenek ülnek a hosszú faasztal mellett. Nem lehet mellélőni.
Ramenka
Szintén egy hosszú asztalos, nem túlbonyolított tésztabetétes levesező, csak ez a bulinegyed közepén, a Kazinczy utcában. Hipszternek hipszter, de a végeredményt bármikor megennénk.
Momotaro
Az egyik legrégebbi alapvetés az ázsiai levesek terén Budapesten. Japán neve ellenére a Momotaro inkább egy büfé stílusú kínai étterem, a kiadós tésztákkal telepakolt ramenekkel mindenki jóllakik, de érdemes helyet hagyni a gőzölt húsos gombócoknak is!
Hokedli
A Kétkerétkemes Bori – aki otthon kezdett el főzőcskézni és biciklivel házhoz szállítani – szuper főzelékezőt és levesezőt nyitott csapatával a Nagymező utcában. Azt mondja, a hely eredetileg főzelékes lett volna, de hatalmas igény van a levesekre, így minden nap több félét is készítenek.
Pest-Buda
Ha jó Újházy tyúkhúslevest akarunk enni, jó, ha a Várba vesszük az irányt. Aranysárga gazdag leves tépett tyúkhússal, szerintünk olyan, ami kívánja a csípőset. (Kép: welovebudapest)
Kéhli Vendéglő
Az óbudai vendéglőbe akkor megyünk, ha a Szindbádnak akarjuk érezni magunkat, a leves mellé ugyanis egy hatalmas velős csont és pirítós jár. Ez maga a főétel, nem holmi ízelítő. A kockásterítős körítés mellé természetesen illik a zöld csípőspaprika. Nyáron jó kiülni a kertbe a fák alá!
Hai Nam
A Schönherz kollégium és az Allée között lévő vietnámi sokáig a pho-leves hívők mekkája volt, aztán egy fertőzéssel összefüggő bezárással egy időre gellert kapott a dolog. Mi hiszünk benne, hogy ezentúl még jobban vigyáznak az alapanyagokra, a leves pedig továbbra is isteni, a hely pedig nagyobb lett. A pho levesek mellett vannak wokban készült ételek és persze tavaszi tekercs is.