Legalább 10 okot tudunk, miért adj házi bébiételt a kisbabádnak. Ételallergia, ellenőrizhetőség, kreativitás, egészségre nevelés…mind mind olyan dolgok, amikkel a kicsi jövőjéért is teszel.
Ellenőrizhető a minőség – Amikor a babád ételeit frissen és házilag készíted, pontosan tudod, mi került bele. Ha megfelelő helyről vásároltál, biztos lehetsz benne, hogy mentes azoktól az adalékanyagoktól, amelyekre egy ilyen pici pocaknak nincs szüksége.
Ételallergia esetén a legbiztonságosabb – Ételallergiára hajlamos baba esetén a saját készítésű bébiétellel tudod biztosítani, hogy az ételben nem rejlenek allergének. Ma már az allergén összetevőket külön megjelelölik a bébiételes üvegek címkéin, de ha pl. a 10 hónapos babád glutén- és/vagy tejérzékeny, a kereskedelemben kapható bébiételek nagy része nem lesz alkalmas neki.
Legjobb választás – Mivel te választod ki a hozzávalókat, plusz lépéseket tudsz tenni annak érdekében, hogy csak a legjobb minőségű alapanyagokból készült étel kerüljön a gyereked elé (pl. bio minőségű alapanyagok vásárlásával).
Finomabb, életszerűbb – Biztos te is megkóstoltad már a „gyári” bébiételeket, és megtapasztaltad, hogy furcsa egyenízük van. Sőt, a spenót alig spenótízű, a sütőtök nem is hasonlít az emlékeidben élő verzióra, és barackból is sokkal finomabbat szoktál venni Józsi bácsinál a piacon.
Változatosabb ízkombináció és állag – A babádnak az ízek és állagok garmadáját tudod előállítani, ezzel pedig fokozatosabb és személyre szabottabb lesz az áttérés a „felnőtt” ételekre.
A babád igényeihez, a babád ritmusában – A házi bébiételekkel jobban tudsz reagálni a babád igényeire és visszajelzéseire. Mivel rajtad múlik, milyen hozzávalókból és milyen állagú ételt készítesz, figyelni tudod, mi felel meg neki legjobban.
Egészséges étkezési szokások – Hamarabb kifejlődnek az egészséges étkezési szokások a babában és a családban azáltal, hogy személyesen részt veszel nap mint nap az ételek készítésében. Ha odafigyelünk arra, hogy a gyerekeink jobban szeressék a természetes ízeket és a teljes értékű élelmiszereket, mint a feldolgozottakat, az egy jelentős lépés a gyerekkori elhízás megelőzésében.
Későbbi gyümölcsszeretet – Felmérések szerint az a gyerek, aki házi készítésű püréket kapott csecsemőkorában, nagyobb eséllyel fogja 7-8 évesen is szeretni a gyümölcsöket és a zöldségeket, mint a bolti bébiételekkel táplált kortársaik.
Minden a rendelkezésedre áll – Minden eszköz, amire szükséged van az egészséges házi bébiétel készítéséhez, valószínűleg már amúgy is ott van a konyhádban. Használd őket!
Pénzt takarítasz meg – Ár-érték arányban biztosan jobban jössz ki, ha otthon készíted a bébiételeket.