Hatalmas családi ebédek és vacsorák, isteni borok, hangos társaság és egy jól megérdemelt, lakoma utáni szieszta: valahogy így képzeljük az olaszosra vett karácsonyi hedonizmust. Összeszedtünk 10 egyszerű olaszos vendégváró ötletet, hogy ne érjen váratlanul, ha betoppannak a barátok/családtagok ünnepelni.
Olívás stangli – Sós és ropogós! A sajtos roló helyett mi inkább ezt ajánljuk, frissen, melegen. Ha egy kicsit megbolondítjuk olívabogyóval és különféle mártásokkal, igazi mediterrán tapast kapunk.
Panettone – Az olaszok méltán híres karácsonyi kalácsa, habkönnyű tésztával. Készíthetjük mazsolával, aszalt citrusfélékkel, egy biztos: el fog fogyni! Ha nem szeretnél babrálni vele, ez tipikusan az, amit érdemes beszerezni a Gustitól, aztán a tálaláskor elő lehet venni a kreativitást: kerülhet mellé házi lekvár, mogyorókrém, forró öntetek…
Pandoro – Ha már említettük a panettone-t akkor a pandoro sem maradhat ki a sorból. Verona jellegzetes édes kalácsa, igazi karácsonyi különlegesség. Állaga a kuglófhoz hasonlít, alapja pedig nyolcágú csillag. Innen könnyen beszerezheted az ünnepi asztalra.
Crostini Toscani – Egy lágy, jól kenhető krém, amivel bármilyen bagettet fel lehet dobni! A recept titka csak egy kis csirkemáj és szardella, plusz kapribogyó, néhány fűszer és máris kenhetjük a toszkán kenyérre vagy épp ciabattára. A legjobb, ha a bagettet is frissen sütjük hozzá vagy kenyérszeleteket pirítunk.
Bruschetta – Fokhagyma, paradicsom, bazsalikom! A legolaszosabb és leginkább nyáridéző előétel, igazi kedvcsináló falat. A paradicsommokra kis keresztet vágunk, forró vízbe tesszük, majd könnyedén lehúzzuk a héjukat és felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a fűszerekkel— fokhagyma, bazsalikom, só, bors — olívával locsoljuk, ezután már halmozhatjuk is a bagettekre. A legjobb, ha a bagett darabokat is átkenitek egy kis olívaolajjal majd grillezitek, végül bedörzsölitek fokhagymával, így tökéletes lesz a textúra!
Sajtok, sajttálak – Ünnepek, koccintások, finom borok, hosszúra nyúlt beszélgetések… Egy pár minőségi, jó sajt akkor is a segítségünkre siet, ha már nincs kedvünk főzni, de a borok mellé harapnánk valamit.
Arancini – Maradt egy kis rizottó? Kiváló alapanyaga lehet az Arancininek, vagyis szicíliai rizsgolyónak. Itt találtok egy remek receptet, ami alapján ti magatok is elkészíthetitek, a töltelékeknek csak a fantázia (és a hűtőben talált maradék) szab határt.
Krumiri – Akkor is tudjátok, mi ez, ha a neve nem is rémlik. Ez a Piemont környékéről származó gyorsan elkészíthető félhold alakú keksz maga a tökéletes teasütemény. A receptje egyszerű és a karácsonyi ízorgiában nagyon jól jön valami puritánabb ropogtatnivaló.
Polenta pizzácska – Azért jó vendégváró, mert nem csak egyszerű, hanem többféle változatot is betolhatsz egyszerre a sütőbe – ha például a vendégek között van vega vagy épp húsimádó. A recept a pizzáéhoz hasonló, de a végeredmény inkább kicsi, tapas jellegű falat, amit könnyű egy vendégség közepén is bekapni.
A pizza tésztáját készítsd megfelelő polenta lisztből a Gustitól!
Calzone, vagy hajtott pizza – Tuti tipp, ha a calzone tésztájának mennyiségét lecsökkentitek, ezzel arányosan a tölteléket is és mini calzonéket készítetek a vendégeknek. Szilveszterre is tökéletes.
Jó olasz éttermek a Jóéttermek.hu -n és a Topéttermek.hu -n!