Az úgy volt, hogy kaptunk egy aprítógépet és egy blendert az eMAG-tól, hogy próbáljuk ki, nekünk pedig több sem kellett: turmixoltunk, kevertünk, kavartunk, aprítottunk, aztán jóízűen megettünk. Mindent. Teljes biztonsággal állíthatjuk, hogy ennél egyszerűbb módja nincs a finom ételek létrehozásának.
Kókuszos kakaós mandulavaj
Az arányok igazából rajtad múlnak, mi aprítóba tettük a mandulát, a kókuszreszeléket, a kakaót, némi barnacukrot és nagyszemű tengerisót, mert valahogy ez a kombináció a sós-édes határvonalán állja meg a legjobban a helyét. Aprítás után került bele a krémes vaj, a végeredmény olyan lett, hogy minden nap falnánk.
Korianderes petrezselymes fűszervaj
Az aprítóban az a csodálatos, hogy a vajat és a fűszereket is pikk-pakk összedolgozza egy rusztikus, mégis tökéletesen összekeveredett eleggyé. Az így kapott vaj habos, krémes, azonnal kenhető. Mi tengeri sót is tettünk bele bőven.
Zöld pesto
A friss házi pestónál finomabb krémet nem nagyon ismerünk, pláne, hogy az illata is isteni. Mi a pestónkba egy marék fenyőmagot, két marék friss bazsalikomlevelet, sót, borsot és olívaolajat tettünk, épp annyit, hogy jó krémes legyen. Aprítót használtunk hozzá.
Hummusz
A legegyszerűbb csicseriborsó konzervet használni, ha szárítottat veszünk, be kell áztatni egy éjszakára, majd puhára főzni kis szódabikarbónás vízben. A konzerv tartalmát is egy lábosba töltjük a lével együtt és felforraljuk, csak nem kell annyi ideig főzni, mint a szárítottat. Közben megtisztítjuk és felaprítjuk a fokhagymát, kifacsarjuk a citromok levét. Amikor a csicseriborsó forr, lehúzzuk a tűzről, leszűrjük, a levét félretesszük. A csicseriborsót a fokhagymával robotgéppel krémesre turmixoljuk, majd hozzáadjuk a citrom levét, az olívaolajat és a tahinit. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint tovább fűszerezhetjük. Amikor ezzel kész vagyunk, a félretett főzőléből apránként hozzákeverünk annyit, hogy kissé folyós legyen a krém. (Később majd megszilárdul!) 2 órára hűtőbe tesszük.
Muffin
A kétezres évek „bögrés sütije”, váratlan vendégek esetén a háziasszony megmentője, a muffin számtalan ízkombinációnak a kiindulási alapja. Nem is nagyon eszközigényes: a blenderben összeturmixoltuk a hozzávalókat, majd muffinformában kisütöttük a tésztát. Az alapreceptet rengeteg formában megtalálni a neten – az igazi izgalmakat itt az egyedi ízvilág megalkotása adja. A leggyakoribb hiba muffin esetén, hogy túl száraz, fújtós lesz a tésztája – ezért mi tettünk bele egy kis almát és banánt is. Egy kiskanál fahéjjal, gyömbérrel és citromlével pedig már télváró ízvilágot csempésztünk bele.
Gyümölcs smoothie
„Nekem mindegy, csak a színe legyen vörös…” – reméljük, most mindenkinek beleragasztottuk a fülébe ezt a klasszik Quimby-nótát! Nálunk azonban a szürke őszi nap felpezsdítésére a vér és vörös pezsgő helyett inkább a piros gyümölcsök domináltak, amiket egy kimagozott almával és egy kis zöld teával mixeltünk össze. Mellé csoki, természetesen.
Sütőtökkrémleves
Az ősz egyik legjobb hozadéka, hogy itt a sütőtök szezon! Ebben a posztunkban már összegyűjtöttünk sütőtökös finomságokat. A gazdag, sűrű, testet és lelket egyaránt melengető sütőtökkrémleves évek óta nagy sláger – nálunk az is marad. A feldarabolt sütőtök cikkelyeket finoman megcsorgattuk mézzel, sütőben megsütöttük. Majd kikanalaztuk a húsát, egy kevés húslevessel vagy alaplével homogénre varázsoljuk a blenderben, majd feltesszük főzni egy szál rozmaringgal, sóval-borssal és egy kis főzőtejszínnel. Ha kész, tálaláskor a tetejére mehet pirított tökmag vagy bacon. Nyami!
Főtt hús krumplipürével és gyümölcsmártással
Ha az előbb a húsleves levét használtuk fel, most egy másik részét hasznosítottuk: a megmaradt főtt hús mellé krumplipürét készítettünk a blenderrel: a főtt krumplit jó adag vajjal és tejföllel kevertük simára. Általában nálunk a krumplipüréből nem marad ki a szerecsendió, most viszont gyümölcsmártást készítettünk mellé az aprítóval őszi, piros gyümölcsökből.
Energiaturmix
Ilyen szottyos-hűvös őszi napokon elkél egy nagy dózis energia- és vitaminbomba. Ez a recept olyan gyorsan elkészül, hogy pont annyi időt kell rászánnod, hogy kicsit átkapcsoljon az agyad munka közben. Szóval az energiaturmix: dobj a blenderbe pár feldarabolt-kimagozott almát, néhány levél spenótot, egy fél avokádót, egy kis darab szárzellert, egy meghámozott kivit és egy kis darab meghámozott gyömbért. Ezt a koktélt még azok is imádják, akik amúgy ódzkodnak a spenót ízétől. A zeller és a gyömbér pedig még külön pikánssá teszi. Utána újult erővel ülhetsz vissza dolgozni!
Csokis cheesecake
Ohhohhó, és a végére jöjjön a csokis gyönyör maga! Ha úgy érzed, hogy valami extra nagy boldogságadagra van szükséged, akkor csak készítsd el ezt a csokis cheesecake-et. A krém hozzávalóit (60 deka mascarpone, 25 deka cukor, 30 deka olvasztott étcsoki, 4 tojás) összemixeltük a blenderben 5 percen keresztül, amíg homogén masszát nem kaptunk, utána csak ráhelyeztük a tortaforma aljára tett kekszes alapra (20 deka darált zabkeksz és 10 deka vaj összedolgozva), 170 fokra előmelegített sütőben 50-55 percen sütöttük, az utolsó 10 percben 150 fokra levéve a hőt. Akkor jó, ha még remegősen vesszük ki a sütőből, aztán kihűlve tudjuk szépen felszeletelni.