Akármennyire is szeretnénk megúszni, a súlyvesztés, illetve alakformálás egyik kulcseleme a tudatos étkezés. Hogy ne essél valamelyik buta divatdiéta áldozatává, ami hosszú távon csak még több kárt okoz, Kiss Gábor edző és az Egészség hírek portál összegyűjtötte nektek a legfontosabb tippeket.
![]()
Tanuld meg számolni a kalóriákat!
Nem bonyolult, nagyjából két hét alatt rááll az ember agya, és hozzávetőlegesen meg tudja mondani, hogy az a 10 dekás csirkemell azzal a kevert salátával, amiben olajos magok is vannak, és fél deci olivaolajjal van leöntve, nagyjából mennyi kalóriát tesz ki. Meg a reggeli tejeskávéd 1.5 dl tejjel és két cukorral. Saját dolgodat megkönnyítendő érdemes beruházni egy konyhai mérlegbe, hogy ki tudd mérni pontosan az adagokat. Legyél precíz és szigorú! Általánosságban a férfiaknak 2500, a nőknek 2000 kalóriára van szükségük.
![]()
Tanuld meg, mik azok az ételek, amiket fintorgás nélkül meg tudsz enni, de nem úgy kezdik készíteni őket, hogy egy kis zsírban hagymát és paprikát pirítanak. Ha a hányinger kerülget a barna rizstől, egyél fehéret. Maximum hamarabb leszel éhes, de ha kiegyensúlyozottan csinálod, bármit ehetsz mértékkel. Fontos, hogy olyat egyél, amit szeretsz, így nem esel abba a hibába, hogy megrendeled a fitnesz ebédet, amit aztán otthagysz, miközben a kollégád vidéki ajándékkolbászával laksz jól. Persze ha megtanultad a kalóriaszámolást, akkor már az is tiszta, hogy nem a kolbász elejétől hízol, hanem a közepétől meg a végétől. A szervezetnek pedig szüksége van fehérjékre, szénhidrátokra és zsírra is!
![]()
Logisztika
A legtöbb étrendet a hirtelen jött éhség vágja haza, amit olyankor hajlamosak vagyunk a legegyszerűbben megoldani. Találjuk ki egy pár napra előre, hogy mit fogunk enni, és szerezzük be a hozzávalókat. Szánjunk erre időt, mert ezt a háborút csak jól kitalált és következetes haditervvel nyerhetjük meg. Ez sokkal kevesebb energia, mint sopánkodni a ruhaméretek miatt, vagy kínlódni a gátlásokkal. Ha mindig van otthon némi kevert saláta, mélyfagyasztott hal, sovány felvágott, sajt, magvak, joghurt és valamilyen kenyérhelyettesítő, akkor olyan nagy csávába nem kerülhetünk.
![]()
Közétkeztetés
Ha nem vagy hajlandó magadnak előállítani az ebédet, akkor kérj a menzán/kisvendéglőben fél adagot. A gyrososnál is van, és a hamburgeredet is elfelezheted valakivel. Hazánkban rosszul elterjedt gyakorlat, hogy a pénzünkért elvárjuk azt a mennyiséget, ami után másfél órát megszólalni se tudunk a kajakómától. Lázadjunk fel a kalóriaterror ellen! Ha mégis nagyadagunk van, felezzük el, és együk meg a másik felét később. Ne kérjünk olyan ételt, aminek nem vagyunk biztosak minden hozzávalójában, ugyanis a legtöbb helyen állományjavítókat és ízfokozókat használnak, amikkel magunk ellen dolgozunk. Alapból a főzelékek egészségesek, de nem találkoztam még irodai menzán olyan variációval, ami vállalható lenne.
![]()
Egyél halat, és ne mondd azt, hogy nem szeretem a halat.
A fehér húsú tengeri halaknak elég semleges ízük van, és nagyon egészségesek. Lehetőleg hirtelen sütve, vagy párolva fogyasszuk, bundázva már egy másik bajnokság (a bundásliga hahaha bocs!). A lazac az egyik legzsírosabb hal, ezt vegyük figyelembe egy romantikus ikeás bevásárlás után, de azért ne vegyük elő a pávatollat, ha véletlenül megettük, mert még így is jobban jártunk mint a legtöbb vöröshúsfélével. A halat egyszerű és gyors elkészíteni, tésztára, rizsre, salátára simán mehet.
![]()
Reggeli, tízórai, uzsonna
A közhelyeknek mindig van alapjuk. Tényleg nagyon fontos, hogy ezt betartsuk, mert ezzel elejét vehetjük a fejvesztett ebédelésnek és vacsorázásnak. Én reggelire zabkását vagy egy kímélő szendvicset, délelőtt egy gyümölcsöt javasolok, délután pedig zabkekszet, vagy egy nagyon kicsi szendvicset, de lehet natúr joghurt, kefír, puffasztott rizs – kinek mi. Ezekből legyen mindig kéznél, mert nem az a kérdés, hogy meg fogjuk-e szegni a diétát, hanem az, hogy mivel! Ne a sarki menza szögesdrótján vérezzünk el, hanem fussunk vissza az árkunkba extra adag kenyérhelyettesítőért.
![]()
Könnyű ebéd és vacsora
Az ebéd legyen kis adag. Ha van olyan hely, amit azért nem szeretünk, mert keveset adnak, akkor most az a mi helyünk. Egyszerű tipp, ha például tésztát főzünk, az fejenként 70-80 gr legyen főzés előtt, nem kell több. Feltéttől függően ezután még beleférhet egy szolid desszert is.
Vacsorára tényleg ajánlatos a saláta valamivel. Mondjuk hússal vagy sajttal, vagy mind a kettővel, végtelenségig lehet ezeket variálni. Tegyünk bele sok ízt, akkor nem válik unalmassá, öntetnek pedig kevés olajat, citromlét, balzsamecetet használjunk. Majonézt semmiképpen!
![]()
Monotónia elkerülése
Nagyon fontos, hogy vigyünk változatosságot a táplálkozásunkba, tehát mindent fogyasszunk. A szervezet leginkább az élelmiszerekből tudja kivonni a neki kellő dolgokat, ezért nagyon fontos, hogy együnk húst vagy legalább halat, sajtot, gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat. Ha nagyon megkívánunk valamit, ami durva, együnk belőle egy keveset. A tojásban és a banánban rengeteg vitamin és ásványi anyag van. Mind a kettőnek viszonylag magas a kalóriatartalma, de egyikből sem kell túl sokat enni. Egy banán 80-140 kalória, na bumm.
![]()
Alkohol visszaszorítása
Az alkohol kalóriatartalma magas, ezt mindenki tudja. Ha célod van, nem iszol meg négy sört meló után a kedvenc teraszodon, ami nagyjából a napi kalóriaszükséglet felét teszi ki. Sőt nem állsz be a srácokkal pityókásan a lángososhoz, és az éjszakai buszt sem kell feltétlenül gyroszsírtól csillogó szájjal megvárni egy pizzaszelettel integetve. A felest felejtsd el. Maximum laza fröccsöket lehet inni, abból is csak 3-4-et MAXIMUM, és amikor jön a kollektív burgervadászat, el kell kezdeni fintorogni, és sajnálni az időt az egészre. Válasszunk, ezen az estén iszunk vagy eszünk. Igen, ha nem eszik az ember, hamarabb eléri a hatást, de hát mi ez, ha nem két légy egy csapásra: kevesebb pénzt költök, és jobban fogok kinézni… (Persze, az éhgyomorra ivással is csínyján kell bánni!!)
![]()
Mozgással való összehangolás
Tévedés, hogy ha mondjuk rengeteget pakolásztál, kell a plusz kalória… Nem kell! Az átlagos tevékenységekkel nagyon kevés plusz kalóriát tudunk elégetni. A sportolás miatt is csak akkor kell emelni az ételadagon, ha az már valóban olyan mértékű, hogy kompenzálni kelljen. Egy átlagember, aki nem sportol és elkezdi, tapasztalataim szerint olyan 300-500 kalóriát képes elégetni egy egyórás edzésen (persze mindenre vannak kivételek), mert nem képesek magas intenzitással dolgozni. Ha jön a fejlődés, és már fel tudunk menni 7-800 vagy akár 1000 kalóriára edzésenként, akkor is próbáljuk meg minden napra elosztani a szükséges plusz bevitelt, ne csak azokon a napokon nyomjuk meg nagyon az evést. Ha ezt precízen akarjuk csinálni, használjunk mellkasjeladós pulzusmérőt az edzésekhez. Ha a többi pontos lenne, akkor az élsportban is azokat használnák.

2016.07.31.










