Főzelékek, amik a virágágyásban kötöttek ki és menza-menük, amikről aki tudott, meglógott. Egyszerűen vannak ételek, amiket a gyerekek rühellnek, tisztelet persze a pedáns „mindentmegeszikagyerek” valamint a vegetáriánus várományos kivételeknek.
Padlizsán. Már első blikkre eszünkbe jutott, de egy kutatás is kiderítette, hogy a gyerekek a padlizsánt utálják a legeslegjobban. Amúgy a kicsik 39 százaléka utálja a sötét színű zöldségeket.
Spenót/sóska. Ez a kettő sem a világosságáról híres. Tapasztalataink szerint a gyerekek 99%-a minimum az egyiket őszintén gyűlöli.
Kelbimbó. A már említett kutatáson a kelbimbó szerezte meg a dobogó második helyét: a gyerekek 37%-a túrja le tányérjáról vagy rejti a fukszia földjébe a gondosan elkészített kelbimbó golyócskákat.
Zeller. Jöjjön a kutatás harmadik helyezettje, a zeller, amit a lurkók 32%-a kitúr a húslevesből a tányér szélére.
Hal. Statisztika sem kell hozzá, annyira egyértelmű, hogy a hal és a tengeri herkentyűk (fúúújj undi) a legtöbb gyerek főellenségének számítanak, legalábbis amennyiben a tányéron végzik. Kivétel a panírozott halrudacska, de az – valljuk be – köszönőviszonyban sincs az igazi halételekkel.
Káposzta és kelkáposzta. De tényleg, valljuk be: sem az állaga, sem a szaga, sem a savanykás íze nem alkalmas gyerekek számára fogyasztásra, és ezzel ők is egyetértenek.
Tökfőzelék, kelkáposztafőzelék, és amúgy: főzelékek. Amikor a kézben csócsált rántott comb és a nagyi hasábkrumplija az alap vasárnapi ebéd, ki a fene akar hülye pempőket enni?
Gomba. A kisgyerek még nem is tudja, hogy a gomba a növények és az állatok között helyezkedik el, mégis idegenkedik tőle és a gumiszerű állagától. Megjegyezzük: sok felnőtt is.
Fehérrépa. A húslevesből kitúrás kettes számú tipikus esete.
Máj, szív, belsőségek. Még a felnőttek között is megoszlanak a vélemények: van, aki rajong értük és van, aki a másiknak ajándékozza inkább. Mondjuk mi hallottunk olyan kisgyerekről, aki kigyűjtötte a májat és a szívet az adakozó nagyszülők tányérjából, de azért ez ritka.