A forró húsleves. A gőzölgő pho leves. A gyömbéres sütőtökleves. Az újragondolt krumplifőzekék. És még sorolhatnánk! Mert ilyenkor a hidegben nincs is jobb, mint betérni egy forró levesre vagy főzelékre és felmelegíteni a lelkünket! 10 (régi és új) hely, ahová érdemes. Szerintünk.
HOKEDLI. A Kétkerétkemes Bori nem ma kezdte a főzőcskézést, igaz, nem is olyan régen még maga is biciklire ült, hogy a saját konyhájában elkészített menüket házhoz – vagy inkább irodához – szállítsa. A vállalkozás egyre több futárt követelt és a kiszállítás mellett nem rég megnyílt a Hokedli ételbár is, ahol frissen készült leveseket és főzelékeket lehet kapni. Szezonális anyagokból, fenntarthatóan, szeretettel készítve.
RÁMENKA. Lesz még szó a cikkben pho levesről, de először kezdjük a rámennel. A rámen alapvetően egy japán húsleves hosszan főtt, sűrű és karakteres ízű alaplével, házi készítésű tésztával (eredetileg kínai típusú búzalisztből készítik), hússal (jó marhahússal például!) és különböző zöldségekkel. A Rámenkát egy itt élő Kínából származó srác, Lu Boyin nyitotta nyáron a Kazinczy utcában: a design letisztultan egyszerű, a húsleves pedig egyszerűen jó.
BORS. A Rámenkával majdnem szemben a bulinegyed főutcáján található a Bors, ami valószínűleg már mindenkinek ismerős, aki valaha próbált ennivaló után kutatni a környéken. A pohárleves-szendvics kombóval népszerűvé váló helyen ma már főzelékeket és tésztákat is árulnak. Ami mégis a legszuperebb, az a hangulat: ne lepődj meg, ha valami jó hangosan szóló rock-album adja a pultban dolgozóknak a ritmust a melóhoz. Itt a látványkonyha azt jelenti, hogy az egész hely tényleg akkora, mint egy konyha, délben inkább az elvitel a reális.
LEVES. A név magáért beszél, a Leves. volt az első poharas levesbár Budapesten és a sorok azóta is kígyóznak a Vásárcsarnoktól nem messze a Vámház körúton. Az alapítók azóta gyakorlatilag médiasztárok lettek, de azért nem annyira, hogy ne álljanak be a pult mögé levest vagy tésztát főzni (másik helyük a PASTA.)
DAIKICHI. A Gellért hegy lábánál a szemfülesek apró autentikus japán kifőzdét találhatnak, ami bár nem egy „csak” levesező hely, viszont a fent már említett rámenjük kóstolásra érdemes. Weboldaluk nincs, a pincehelyiségben a ruhád biztosan beissza a kajaszagot, a személyzet nagy része pedig nem tud magyarul, de már csak ezért is érdemes. (Más: hogy milyen képek jönnek ki a daikichi szóra rákeresve arról ne beszéljünk, ne próbáljátok ki…..Na persze, már kipróbáltátok!)
HOA SEN. A pho levesről való lelkendezés nagykövete, Világevő kedvenc pho lelőhelye, köszönet a találatért az emberiség részéről. A pho egy sűrű levű, fűszeres vietnámi marhahúsleves, melybe a hús és a zöldségek is közvetlen tálalás előtt kerülnek bele, így a zöldségek jó ropogósak maradnak. A Hoa Sen igazi túra, nem éppen a belvárosban van, a repülőtéri gyorsforgalmi útról kell megközelíteni, de ha kiértünk, egy autentikus fűszerekkel telepakolt nagy tál gőzölgő csodát kapunk, szóval megéri ez is.
DANG MUOI. Kedvenc levesezőnkből, ami a Józsefvárosi Kínai piacról indult – ma is működik ott – lassan hálózat lesz, szerencsére. Négy helyen találhatóak meg a városban és már csak ár-érték arányban is csoda, hogy körülbelül egy ezresből ebédre olyan isteni és tartalmas egytálételt (pho levest) kapsz, hogy utána estig eszedbe sem jut enni. Másnaposoknak kötelező.
PARÁZS. Kedvencünk, a Kazinczy utcai apró Kis Parázs mellett ma már két másik étterme is működik a „Parázs hálózatnak”. A legújabb a Király utcában nyitott. Gyakorlatilag thai leves és wok bár mindegyik, nagyon hasonló kínálattal és frissen készülő ételekkel, valamint a világ egyik legjobb náthaűző levesével, a citromfüves kókusztejes (és ha akarod csípős) Tom Kha Gai levessel.
FINOMÍTÓ KANTIN. A budai ételbár alapvetően hamburgerezőnek hirdeti magát, de levesekkel és főzelékekkel is készülnek mindig. A chilis sütőtökkrémleves és a zöldborsófőzelék megunhatatlan, de nem kell ettől félni, mert mindig szezonális zöldségekből dolgoznak.
BAOBAO. Takács Lajos, a Laci!Pecsenye séfje az ázsiai konyha iránti tiszteletét rója le a Bazilika tér egyik sarkán nyitott BaoBao-val, ahol forró rameneket, bambusz gőzölő edényben tálalt gőzgombócokat és gyozákat, tekercseket és jó fajta jegesteát lehet fogyasztani. Az ebédmenü zseniális és megéri az árát.