Keserű, fekete, beindít reggelente -néha délután és este is-…és imádjuk! Összeszedtünk 10 dolgot a kávéról, amit szerintünk nem tudtál! Kávé mániás vagy? Akkor a végére meglepetést tartogatunk!
A világ első kávéi még nem pohárban -pláne nem porceláncsészében- érkeztek: afrikai törzsek ehető formában fogyasztották, a kávécserje gyümölcsét zsírral keverték kis energiagolyókká.
A kávé tele van antioxidánsokkal, segít az öregedés megelőzésében, és csökkenti bizonyos ráktípusok kockázatát is. Ha nem teszel bele tejet és cukrot, gyakorlatilag nullkalóriás is ráadásul. Kávé = magic!
A kávé segíthet a fejfájás leküzdésében is: vannak olyan fejfájások és migrének, amiknek kialakulásakor elfogyasztott csésze kávé enyhíti a tüneteket. A tízdolog egyik szerkesztője e-s-k-ü-sz-i-k a kávé fejfájásra gyakorolt csillapító hatására.
A macskakakiból készült kávé nem egyszerűen egy létező dolog, de az egyik legdrágább kávéfajta is. A Kopi Luwakként ismert kávé rendkívüli zamatát a közönséges pálmasodró cibet macskának köszönheti. Ez az Indonéziában honos macska a még cseresznye-szerű, vörös, éretlen kávégyümölcsöt eszi meg, és az abban lévő kávébabot kezdi el gyomra különböző enzimekkel keverni. Az emésztés végén…tudjátok mi következik! Ezeket a bab-és-macskakaki kupacokat gyűjtik be a kávéültetvények munkásai, és a végeredmény: 125 g kávé hozzávetőleg 22 705 forintért.
Hétfő reggeleink legnagyobb vágya, a KÁVÉFÜRDŐ létezik! Nyilván kitaláltátok volna magatoktól is, hát nyilván Japánban. A Yunessun spa-ban a bor- és a zöldteafürdő mellett kávéban is lubickolhatnak a látogatók.
Brit tudósok svéd tudósok egy kutatásban megállapították, hogy genetikai összefüggés van a kosárméret és a kávézás között: a naponta legalább 3 csészével fogyasztó hölgyek gyakrabban kerültek ki a kisebb méretűek közül. (Egyben micsoda kár, hogy az angolban működő cup size szóvicc magyarul itt nem jön át.)
Egy-egy kávécserje akár 100 éves koráig is folyamatosan terem, azaz több generációt is képes ellátni a csodás kávéval. Ismeretesek 200 éves példányok is, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kávécserjék legtermékenyebb időszaka a 7 és 20 éves kor közötti időszak.
Európai kávézóként az amerikai kávéméretek egészen ijesztőek lehetnek, ugyanakkor az amerikai kávé hígabb is, mint egy ristretto vagy egy espresso. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az amerikai típus kevésbé ébreszt fel bennünket, nem ad olyan bizsergő energialöketet mint egy rövid fekete, de tudományos kutatások igazolták, hogy a hígabb, nagyobb adag 2.3x több koffeint tartalmaz. Apropó: egy átlagos kávéban több koffein van, mint a legnépszerűbb energiaitalokban! Ki gondolta volna?
Létezik egy bizonyos kávényelv, amely leírja az egyes kávétípusok ízét, karakterisztikáját. Kicsit úgy kell elképzelni, mint a sommelier-k borleírásait, de a bornál bevett körülbelül 200 kifejezés helyett ez 1500 leíró elnevezést tartalmaz!
Az űrhajósok sincsenek meg kávé nélkül! Meg is értjük. Az International Space Station-ön egy Lavazza űrgép főzi az asztronautáknak a presszókávékat. Ha választhatnánk, hogy hol kávézzunk, ez lenne az első álomcélunk!
Még több kávé hír a Kávéház magazin oldalán.