Ahol közös konyha van, ott dobozok vannak. Jégkrémes dobozok, pizzás dobozok és olyan kajás dobozok, amiknek használat után úgy vész el a teteje, mint zoknipárok a mosásban. De ki mit hozott ma ebédre?
A dobozkirály harmincas férfi – vagy a felesége, vagy az anyukája csomagol rá, de egy tuti: hétfőn húsleveses befőttesüveggel és tányérról lógó rántott húsokkal érkezik, ami mellé nett kis uborkák is járnak alufóliában. Fogadni mernénk, hogy a levesbe félretettek neki egy szép zúzát is!
A fitneszőrült – legalább 100-féle elkészítési módot ismer a csirkemellre, és tisztában van a kaják mindenféle mikro- meg makroértékeivel és kalóriatartalmával. Rántottát csak tojásfehérjéből készít, de leggyakrabban párolt brokkolival és natúr csirkemellel tölti meg dobozát. A fehér kenyeret hírből sem ismeri.
A paleós – na, a pékek belőle sem gazdagszanak meg! Dobozában paleo pizza lapul karfiolból, kenyér kókusz- és gesztenyelisztből, banán paleo bundában. Ha a kőkorszakban megfelelt, neki is jó lesz!
A házias magyaros konyha híve – imádja a klasszikus jó kis magyaros fogásokat, mint töltött paprika, halászlé vagy épp egy jó csirkepaprikás. Teljesen megértjük -és irigyeljük, amikor előveszi a piros kislábast-, azt viszont nem, hogy miért kiszellőztethetetlen a legtöbb közös konyha? Hogy jól beleivódjon a pörköltszag a falakba?
A léböjtön lévő – bizonyos létszám felett már-már törvényszerű, hogy legyen valaki, aki épp csalánteából, búzafűléből, spenót-turmixból és ki tudja még milyen szubsztanciákból álló diétán van. Onnan lehet megismerni, hogy messziről hallani a szeme kopogását, és kicsit megrándulnak az idegei, amikor étellel közelítesz felé.
A kajafutárok kedvence – hosszú évek alatt kitapasztalta, hogy melyik cég melyik fogásait szereti a legjobban, és őrült magabiztossággal rendel. Nem spórol a borravalóval, és tényleg MINDIG ő kapja a leggyorsabban a legjobb kaját.
A Vifon levesező – az előzőek, csak hó végén. Vagy preventív spórolási célzattal. Vagy kolis nosztalgiából. A gúny legkisebb árnyalatát is tegyétek félre, mindannyian rákívánunk néha a Vifon levesre, nem igaz?! Vagy csak mi vagyunk ilyenek?
A vegetáriánus – „Hát egészen finom ez a búzakolbász vegazsírral!” Hát jó étvágyat hozzá! A vegetáriánus kolléga nemcsak mellőzi a húst az étrendjéből és álcahúsokat fogyaszt, de időnként szívesen át is térítene. Mondjuk amíg indiai vega kóstolófalatokkal igyekszik meggyőzni, addig nem is akarjuk hárítani a próbálkozásokat!
Az ínyenc – kenguruvagdalt szarvasgombával és mentolos párducfőzelék? Ez neki csak egy átlagos keddi ebéd! Egzotikus alapanyagokból főz, lehetőleg konfitálja, blansírozza, vagy fonnyasztja a dolgokat. Ha kicserélnénk a hátteret, időnként egy Michelin-csillagos étteremben érezhetnénk magunkat.
…és a hiéna – kihagyja az ebédszünetet, vagy bevág egy szendvicset, de 2-3 körül délutáni vadászatra indul. Hopp egy kis uborka, nicsak egy darab hal, ez a kenyér még épp jó lesz innen, és már kész is a menü! Csak egyszer kapnánk el, csak egyszer!
Konyhabútor kiállítás – www.konyhabutorkiallitas.hu