Kikéred magadnak, nem vagy te az angol királynő, hogy egyfolytában teázgass? Csak náthásan vagy hajlandó teát inni? Nem tudod, mit hagysz ki! Úgyis beköszöntöttek az októberi hidegek, összegyűjtöttünk pár tippet, hogy új esélyt adhass a teának.
Ne ragadj le a filteres fekete és zöld teás, boltokban kapható alapdaraboknál. Fedezd fel magadnak a teák világának sokszínűségét! Ha teljesen kezdő vagy a témában, a teaházakban, ahol kis kiszerelésű szálas teákat is tudsz venni, általában segítőkészen elnavigálnak a különböző típusok között. Így a legkülönbözőbb ízvilágú és erősségű teákkal tudod feltankolni az otthoni készletet.
Nemcsak tealevélből lehet őrületesen finom teákat csinálni, de különböző gyógynövényekből, termésekből is. Az ablakpárkányodban nevelt mentától a csipkebogyóig (aminek mindjárt itt az idénye) rengeteg mindenből tudsz teát főzni – a pontos elkészítési módjukról érdemes a neten utánaolvasni. Ezeknek olyan karakteres az ízük, hogy sokszor nincs is szükség külön ízesítésre.
Apropó, ha már ízesítés: mindannyian a legendás Ovis Teán szocializálódtunk, ami ugye egy nagy kondér forró vízbe dobott teafilter, sok-sok cukorral és citrompótlóval felturbózva, hogy azért legyen valami karaktere is a löttynek. A cukor+citrom kombó azóta is végigkíséri a teázási szokásainkat. Pedig a karakteresebb teákat érdemes először ezek nélkül felfedezni, klasszikus ízesítőink ugyanis teljesen elfojtják a tea eredeti ízvilágát.
Mi dobja fel az ember lányát egy küzdelmes nap után? Egy csésze meleg tea, Ryan Gosling megértő kiskutya-tekintetével az alátéten!
Kiváló ellenszer náthára, és még finom is, mi az? Naná, hogy a gyömbértea! Fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezve pedig igazi baciölő triumvirátust alkotnak.
Jöjjön személyes kedvencünk, a chai latte! Ez az indiai, fűszeres-tejes teakülönlegesség nemcsak felmelegít a legnagyobb téli zimankóban is, de iszonyatosan finom is – és ráadásul még egyszerű is elkészíteni. (Mi igazából évszaktól függetlenül szívesen isszuk.) Angol nyelven sokféle receptet találhatsz, de magyarul is van fent pár darab a neten. Sőt ha egészen extrém módon fel akarod turbózni, akkor próbáld ki a sütőtökös változatát! Csak annyit mondunk, mámor és önkívület. Kapható instant por változatban is, de mi az otthoni verzióra esküszünk.
Sokan azért nem szeretik a teakészítést, mert macerás. Fordítsd meg a dolgot: csinálj belőle rituálét! Így még inkább ki tudsz kapcsolni este az egész napos pörgés után. A reggeli rohanós készülődésbe is jobban be tudod illeszteni, ha jól sakkozol a feladatokkal, például amíg hűl a tea, bemelegítő nyújtógyakorlatokat végezhetsz. Eleinte nehéz szokássá tenni, de megéri, hogy ne minden reggel a nyűgös kapkodásról szóljon.
A rituálékról szólván: sok, a teázásban járatlan embert visszariasztanak a hardcore, ortodox teázás-képviselők, akik szerint a megfelelő tea csakis szigorúan betartott, precíz műveletek során érhető el, amiket ha nem követsz, akkor arra is méltatlan vagy, hogy a teafüvet a kezedbe vedd. Elárulunk valamit: tökfelesleges ezen stresszelni. Ha megfog a téma, akkor úgyis utánaolvasol, és kitapasztalod a legjobb eljárásokat, de addig miért ne élvezhetnéd a teázást úgy, ahogy épp kedved tartja?!
A teázás pompásan alkalmas arra is, hogy szuperdizájnos kiegészítőket vagy éppen vintage porcelán csészét és ezüst kiskanalakat és társaikat szerezz be hozzá – a lehetőségek száma végtelen, csak a konyhaméreted szab neki határt.
Ha pedig már annyira betáraztál magadnak vintage csészékből, hogy nem tudod őket felhasználni, esetleg elrepedtek, akkor különböző módon feldobhatod velük a lakásodat – akár még virágcserépként is! Ráadásul ha szem előtt vannak, akkor még többet fognak emlékeztetni rá, hogy teázni bizony jó dolog…